Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plodné čapí hnízdo: Postižení čápi mají mladé, létat musí bez rodičů

Autor: bru/ČTK - 
24. května 2017
12:49

Dva páry handicapovaných čápů vyvedly v Záchranné stanici v Bartošovicích na Novojičínsku mláďata. Čápi kvůli poranění křídel nemohou létat, a tak jsou na rozdíl od přírody hnízda ve stanici nízko. Mohou tak do nich pohodlně vidět i návštěvníci, mezi nimiž převažují děti. Mladí čápi se bez problému naučí létat, i když jim to jejich rodiče nemohou ukázat. ČTK to řekla projektová manažerka stanice Marcela Orlová.

Jeden pár čápů je černý, druhý bílý. Všichni čápi žijí ve stanici už řadu let, páry se tam daly dohromady a jsou schopny spolu hnízdit a vyvádět mláďata. Letos mají po dvou. Černí čápi tento rok vyvedli mláďata potřetí, bílí popáté. Bílým čápatům je nyní měsíc, černým deset dní.

„Ze začátku jsme měli trošku obavy u bílých čápů, když to začalo poprvé, jakým způsobem potom ti malí odletí, vlastně skoro ze země. Normálně vždycky vylétávají z komína nebo z nějakého vyvýšeného místa,“ řekla Orlová. Stačilo ale, když trochu zafoukal vítr, mladí čápi už byli připraveni a začali poletovat.

„Děti“ jim uletí na jih

Pak se přidali k divokým čápům, s kterýma pak odletěli na jih. Další roky to pokračovalo stejně. Když jsou větší, začnou trénovat na hnízdě, začnou mávat různě křídly, když fouká vítr, tak si trénují. Jednoho dne, když jsou dostatečně vyvinutí, dokážou vzlétnout díky tomu větru a pak už to jde samo,“ popsala Orlová.

Video  Tohle čapí hnízdo trable nemá: 4 první letošní mláďata jsou zdravá!  - záchranná stanice Makov
Video se připravuje ...

K úspěšnému odletu mladých čápů podle ní přispívá i to, že čápi, kteří jsou ve stanici celoročně venku, hnízdí podstatně dříve než ti ve volné přírodě. Čápice často sedí poctivě na vajíčkách, i když napadne sníh. Ten čápům nevadí, ošetřovatelé je musí schovat dovnitř, jen když udeří extrémní mrazy. „Máme mláďata v době, kdy ostatní čápi sedí teprve na vajíčkách, takže naši čápi mají delší dobu na to, aby se připravili na létání," vysvětlila Orlová.

Na prázdniny ke krokodýlům

Pracovníci stanice mají i povědomí o tom, kam čápi, kteří se v Bartošovicích narodili, doletí. „Předloni jeden samec dostal vysílačku. Skoro celou zimu trávil u nějaké krokodýlí farmy, pak se poflakoval v Maďarsku a na Slovensku,“ řekla manažerka.

Raritou Bartošovic je i to, že tam jsou hned čtyři čapí hnízda v úseku dlouhém pouhých 300 metrů. Kromě dvou v otevřené voliéře ve stanici je další na plošině, kterou pracovníci stanice udělali na konci pozemku. Čtvrté hnízdo pak je už roky přes cestu za školou.

Zobrazit celou diskusi