Odborníci vodní ptáky v parku sčítají vždy první lednový víkend, nejčastěji kachny a labutě. Letos je překvapil extrémně nízký počet, vodních ptáků spatřili jen několik stovek v jedenácti druzích. V jiných letech jich přitom napočítali až pět tisíc!

„Je těžké spekulovat, proč jsme jich letos napočítali tak málo. Vysvětlujeme si to tím, že většina vodních nádrží na Znojemsku nezamrzla a řeka v parku tak pro ně není jediným útočištěm. Třeba kachny rády plavou a rybníky jim v tomto vyhovují více, navíc jim poskytují i více potravy,“ konstatoval biolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.

Jiné vysvětlení úbytku jedinců se podle něj nenabízí. V Podyjí se podmínky pro vodní ptactvo nijak dramaticky nezměnily. Průtok řeky je stabilní, voda čistá, nabídka potravy slušná.

Málo jedinců odborníci letos napočítali například u ledňáčka říčního a skorce vodního, kteří patří k nejnápadnějším obyvatelům okolí Dyje. „Ve Vranově nad Dyjí jsme ale viděli mladou samici poláka kaholky. Je to druh hnízdící v oblastech tajgy a tundry v severní Evropě. Na našem území sice pravidelně zimuje, ale jen v malých počtech,“ uvedl Mačát.

 

Společně s kaholkou se na už tradičním místě vyskytovalo i minimálně pět jedinců hvízdáků euroasijských. Na nebi nad národním parkem sčítači viděli i dva orly mořské. Tento druh se zde vyskytuje už od 90. let, a to nejen v zimě.

Nejpočetněji je v národní parku aktuálně zastoupena kachna divoká a labuť velká. „Labutě v Podyjí nacházejí významné zimoviště, které jim poskytuje klidné útočiště a dostatek potravy,“ upozornil Mačát.

Na zkoumaném úseku Dyje v národním parku úplně chybí kormoráni velcí. I tento druh tak podle všeho zatím využívá k pobytu spíše nezamrzlé velké rybníky jižní Moravy.

VIDEO: Děsivé záběry příznaků ptačí chřipky

Video
Video se připravuje ...

Děsivé záběry symptomů ptačí chřipky: Ptáci se divoce točí dokola MOS ČSO, Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie