Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukázat politikům zdvižený prostředník je svoboda slova, rozhodl soud v Rakousku

Autor: ČTK, nkov - 
1. března 2018
18:10

V Rakousku se politikům smí ukázat prostředníček a mohou se častovat nadávkou „fuck“. Rozhodl o tom ve čtvrtek vídeňský odvolací soud, který se zabýval stížností předsedy protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho na video levicového uskupení Linkswende jetzt. Podle soudu chrání takové projevy, jsou-li proneseny v politickém kontextu, svoboda slova.

Krajně levicové uskupení Linkswende jetzt (Obrat doleva teď) před loňskými říjnovými parlamentními volbami v Rakousku zveřejnilo na síti YouTube video, ve kterém řada lidí ukázala prostředníček a gesto doprovodila anglickou nadávkou „Fuck, Strache“. Následně levicoví aktivisté pozvali sledující na demonstraci proti FPÖ.

Předseda FPÖ, který se stal v nynější vládě lidovce Sebastiana Kurze vicekancléřem, se kvůli videu obrátil na soud. V první instanci soud rozhodl, že i „šokující a provokující“ odmítnutí předního politika je „základní součástí svobody slova“. Ve čtvrtek Stracheho odvolání proti tomuto rozsudku zamítl soud vyšší instance.

Podle skupiny Linkswende jetzt to znamená, že – učiní-li tak v politickém kontextu –může nyní v Rakousku každý bez obav jakémukoli politikovi ukázat prostředníček. Mluvčí skupiny David Albrich verdikt označil za „vítězství svobody slova“.

Česko zná případy, kdy politik ukázal zdvižený prostředník svému kolegovi. Ve Sněmovně to mají na kontě bývalý premiér Mirek Topolánek a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.  

Video  Slovenský a rakouský prezident si ve Vídni kreslili na vlak.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi