Spolek radnici už dříve nabízel, že v usedlosti zřídí občerstvení s dílnou pro cyklisty a uměleckou galerii a bude tam pořádat menší festivaly se zaměřením na výtvarné umění. Jednání s radnicí ale podle tvrzení zástupců spolku nakonec uvázla. Po obsazení budovy squattery během víkendu 10. a 11. února došlo ze strany radnice k ukončení veškerého jednání a do oken byly instalovány mříže.

To se však spolku nelíbí a během zastupitelstva chtěli zástupci znovu otevřít diskuzi na zřízení komunitního centra v domě. „Rada se v září minulého roku vyjádřila pro náš záměr. Jednání ale poté uvázla na mrtvém bodě, starosta rušil potvrzené schůzky a přestal úplně komunikovat. Starostova asistentka dokonce jednu ze schůzek telefonicky zrušila dvě minuty před jejím začátkem s tím, že není o čem jednat, jelikož objekt je ve špatném stavu a musí jej prověřit odborníci,“ popsal na zastupitelstvu Miloš Vlach ze spolku.

Loni museli kvůli squatterům v centru dokonce zasahovat těžkooděnci:

Video
Video se připravuje ...

Zásah těžkooděnců v centru Prahy: Squatteři obsadili budovy, odpálili i ohňostroj. Matěj Smlsal, Lukáš Červený, Aktu.cz

„Nefungují ani rozvody a dům je plesnivý“

Veškerou debatu ale odmítl Kolář s tím, že po událostech v Šatovce se squattery, kdy mu podle jeho slov ujely nervy, s nimi už nehodlá vést žádný dialog. „Jestli někdo porušil dialog, tak to byli squatteři. Do oken objektu byly umístěny mříže pro jistotu, že se tam nikdo už nevloupá,“ připomněl starosta.

„Zároveň bych chtěl říci, že dům není ve stavu, abychom jej mohli někomu dát k užívání. Stav objektu neumožňuje umístění komunitního centra a nedovede si představit, kdo by tam chodil – dům je velice nebezpečný, má narušenou statiku a všude po domě je plíseň. Ani rozvody nejsou ve stavu, aby umožňovaly napojení na sítě,“ popsal dále Kolář. Nyní se tak bude muset vyčkat v první řadě na pražský magistrát.

Ten má už na stole žádost o změnu územního plánu. „Až nám Praha schválí změnu územního plánu, bude teprve možné, aby tam později vzniklo například právě komunitní centrum. Těch návrhů je ovšem několik a až po změně územního plánu dojde k jednání o budoucnosti celého objektu ohledně toho, co zde vznikne,“ uzavřel. Do té doby tak bude Šatovka stále nevyužívaná.
Fotogalerie
8 fotografií