Squatteři se šestý den obléhání Šatovky rozhodli dopít poslední čaj a střechu opustit. „Rozhodli jsme se konečně slézt. Policie z toho radost má, my ne! Pozdravujeme Prahu 6 a jistě se zase někdy uvidíme,“ řekli do megafonu ve středu kolem poledne a během půl hodiny opravdu slezli. Dole už na ně čekal připravený policejní anton, informoval server iDnes.cz.

Usedlost obsadily dvě až tři desítky squatterů ze skupiny Resurp Crew v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů proti lidem na střeše nechtěla zasahovat. Během pondělí ze střechi slezli tři squatteři, v úterý Šatovku opustil čtvrtý. „Jde o třicetiletého, slovensky hovořícího muže, který následně putoval na policejní služebnu,“ uvedl Hulan. Proti zadrženému policie zatím obvinění nevznesla.

Po celých pět dní, které squatteři strávili na střeše usedlosti, se v okolí Šatovky pohybovali jejich podporovatelé. Policie s nimi měla plné ruce práce: podle agentury Aktu.cz například okupovali soukromý pozemek, což vedlo k incidentu s jeho majiteli, jenž následně řešila policie. Té se také podařilo v blízkosti Šatovky zajistit Řekyni, jež byla v pátrání vyhlášeném soudem.

Až pět let

Původně policie označila jednání squatterů za přestupek. V sobotu ale uvedla, že jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Tři squattery, kteří budovu opustili jako první, už policie obvinila.

Za neoprávněné obsazení cizího domu hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností – pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina – může trest činit až pět let.