Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Africa, Rosanna i práce pro Jacksona. Skupina Toto oslaví v Praze 40 let

Autor: Martin Valeš - 
21. února 2018
07:20

Kumštýři, co dokonale umějí skloubit rock, disco, soul i jazz, a přitom znít jako pohodový odlehčený pop. Kapela Toto (čti toutou) slaví 40 let fungování a na šňůru zařadila i Prahu.

Skupinu roku 1976 dalo dohromady několik profíků z Los Angeles, kteří přizvali pár talentovaných kamarádů. Mezi muzikanty tak měli dobrou pověst hned od startu, rozhodně měli co nabídnout. Hned první deska nazvaná prostě Toto (1978) byla na cenách Grammy nominována na skokana kroku – ale hlavně vyhrála v kategorii produkce, přičemž si ambiciózní muzikanti nepřizvali žádného zkušeného producenta a dělali vše sami!

Brzy přidali dalších pět gramofónků Grammy, včetně nejlepší nahrávky za Rosannu a alba roku za Toto IV (1982). K dalším slavným peckám patří Africa a Hold the Line.

Všechny na první poslech zní jako milé poprockové popěvky – ale zkuste si klepat do rytmu. Zjistíte, že klasický čtyřdobý takt tu není zas takovou samozřejmostí… Holt mistři oboru.

Jádrem kapely jsou zakladatelé Steve Lukather (kytara), David Paich a Steve Porcaro (oba klávesy) a zpěvák Joseph Williams, jenž se přidal v roce 1986. Několik souputníků už umřelo, ale ti zbylí podávají s podporou mladších kolegů stále perfektní výkony.

Klíčoví členové Toto si udělali jméno také jako studioví hráči. Steve Lukather je snad nejslavnějším takovým nájemným kytaristou, nahrával mj. s Arethou Franklin, Lionelem Richiem či Cher. Spolu s klávesistou Stevem Porcarem a bubeníkem Jeffem Porcarem se podíleli na nejprodávanější desce historie, Thriller od Michaela Jacksona.

Čtyři dekády na scéně, respektive od vydání prvního alba, slaví i novou deskou. Tu nazvali vtipně 40 Trips Around The Sun (40 cest kolem Slunce), vyšla 9. února a vedle remasterovaných klasik obsahuje i dvě nevydané a jednu novou písničku.

V pražském Foru Karlín vystoupí v úterý 27. února ve 20 hodin. 

matka2deti ( 21. února 2018 10:51 )

tato skupina je super i po letech. Jejich Afrika je naprosto úžasná a výjimečná. Krásná melodická hudba a text velice moudrý. Ať vám to kluci hraje napořád! I tam nahoře v Nebi!

Zobrazit celou diskusi