V celé republice se účastní festivalu 89 restaurací v 39 městech. „Kvůli náročnosti organizace to nechceme rozšiřovat, navíc za kvalitu restaurací ručím," řekl zakladatel akce Pavel Maurer. V rámci festivalu si lidé mohou vybrat restauraci a objednat si v ní tříchodové menu za 600 korun. Varianta je také dvouchodová za 500 korun či s jedním chodem za 250 korun.
Brněnské restaurace nabízejí například menu, ve kterém se objevuje salát z quionoy, z hlívy ústřičné, koriandru, hovězí líčka s kadeřavou kapustou, kuchaři použili sezam, klíčky, zázvor či mungo výhonky.
Zakladatel gurmánského festivalu Pavel Maurer vysvětluje, proč jsou tématem letošního ročníku právě superpotraviny Zdeněk Matyáš
Dostane se i na charitu
Festival také každoročně pomáhá konkrétnímu charitativnímu projektu, který je spojený s gastronomií. Letos část výtěžku půjde na pomoc indiánskému kmenu Arhuacos. Zhruba 50 tisíc obyvatel kmene obývá velkou horu v Kolumbii, kde sklízí kávu a nechce mít nic společného s civilizací.
„Potřebují si však koupit půdu, na které žijí, aby jim ji nekoupili spekulanti. Proto se získané peníze věnují na právníky, kteří jim v tomto úsilí pomáhají," odhalil Maurer.
Co jsou superpotraviny?
Rostlinné či živočišné suroviny s vysoce blahodárnými účinky na lidské zdraví. Vynikají neobvyklou koncentrací živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Díky jejich vysokým nutričním hodnotám a vědecky prokázaným účinkům na lidské zdraví prodlužují život. Patří mezi ně fermentovaná zelenina, včelí produkty, různá koření a divoké byliny, mořské řasy nebo mušle, ale i zvěřina, játra či „šťastné“ jehněčí.