Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lepší paměť a silnější nervy díky zázraku jménem červená řepa: Připravte si ji na různé způsoby!

/
  • Červená řepa
    16. září 2016 ● 12:00

    Červená řepa patří poslední dobou mezi nejpopulárnější druhy zeleniny. Oblíbili si ji už i ti největší gurmáni. Proč ji tedy nezkusíte i vy? Připravili jsme si nejen několik argumentů, proč je řepa tak skvělá, ale zároveň i pár lahodných receptů, které můžete vyzkoušet.

  • 1.

    Řepa je všelék

    • je to skvělý antioxidant
    • obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další důležité látky
    • je ideální zeleninou pro ženy s menstruačními problémy a v přechodu - podporuje nervový systém a vyživuje nervy
    • má protisklerotické účinky
    • díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje kreve
    • ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
    • podporuje látkovou výměnu
    • má pozitivní vliv na zrakovou ostrost

     

  • 2.

    Pečená červená řepa

    Budete potřebovat: 500 g červené řepy, nakrájená na silnější plátky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky římského kmínu, 200 g sýru feta, nakrájeného na kousky, sušené chilli, hrst špenátových listů

    Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Řepu dejte do misky vhodné na pečení. Semínka římského kmínu ohřívejte na dvou lžících oleje, dokud nezačnou na pánvi poskakovat – pak olej i s kořením nalijte na řepu. Promíchejte a pečte asi třicet minut. Mezi řepu nasypte sýr, chilli a pečte dalších dvacet minut. Na posledních deset minut přidejte špenát.

    Pečená červená řepa
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Sterilizovaná červená řepa

    Budete potřebovat: 4 kg červené řepy, 2 l vody, 500 ml jablečného octu, 40 g soli, 200 g cukru, lžíce fenyklu, křen (půl kořene)

    Postup: Červenou řepu očistíme, uvaříme ji do měkka a necháme vychladnout. Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme křen. Připravíme si nálev: vaříme vodu s octem, solí, cukrem a fenyklem. Necháme projít varem a pak ho necháme lehce vychladnout. Po vychladnutí řepy řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme. Do sklenic dáváme střídavě vrstvu řepy a křenu. Nakonec vše zalijeme vlažným nálevem s nebo bez fenyklu. Pokud chceme červenou řepu s křenem sterilovat, tak sterilujeme cca 20 minut při 80°C. Pokud nechceme, můžeme ji uchovávat v lednici až jeden měsíc, do ledničky ji pak dáváme už vychladlou.

    Sterilizovaná červená řepa
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Salát ze syrové červené řepy s jablky

    Budete potřebovat: 400 g červené řepy, 300 g jablek 1 citron, 20 g vlašských ořechů, 20 g rozinek 200 ml bílého jogurtu, sůl, cukr

    Postup: Oloupeme řepu, kterou pak nastrouháme a přidáme nastrouhaná jablka. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, rozinky a ořechy na drobno nakrájené. Nakonec vmícháme jogurt a salát podle potřeby ochutíme cukrem a solí. Jablko zjemní chuť řepy a salát chutná i těm, kdo řepu příliš nemusí.

    Tip: Pokud vaříte řepu vcelku, umyjte ji kartáčkem a loupejte až po uvaření. Aby vám ruce nezčervenaly, můžete použít gumové rukavice.

    Salát ze syrové řepy s jablky
    Autor: archiv Blesku

    Fotogalerie
    21 fotografií

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Dnešní horoskopy