Rajčata obsahují brom a tyramin, ten dráždí hladkou svalovinu a způsobuje zlepšení nálady. Často se proto rajčata doporučují nervově nemocným. Dobrá jsou i pro lidi, co trpí cukrovkou či při ledvinových nebo srdečních chorobách. Pomáhají i při zácpě.

Povzbuzují činnost srdce a mají v sobě vápník, železo, měď, fosfor, kobalt hořčík, mangan, nikl, kyselinu citronovou a jablečnou a draslík, který pomáhá při vylučování vody a moči z těla. Mají v sobě také zinek, který je důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně.

Používají se často při odtučňovacích kúrách, působí příznivě na pokožku, omlazují a obsahují antioxidanty a vitaminy A, C, D, F, K a B. Docela slušný a ozdravný výčet, viďte?

Jdeme tedy rovnou na recepty.

Zavařovaná rajčata

Budete potřebovat: 1 kg rajčat, trochu soli, vodu

Postup: Nejdříve rajčata rozkrojte na půlky nebo čtvrtky a dejte je do sklenic. Pořádně přitlačte, je to v pořádku, ať se rajčat do sklenice vejde, co nejvíce. Do každé sklenice pak přidejte špetku solu a dolijte vodou až po okraj. Skleničky zavřete a sterilizujte 20 minut při teplotě 80°C.

Pikantní rajčatové pyré

Budete potřebovat: 400 g nakrájených vyzrálých rajčat, 5 stroužků česneku nakrájeného na plátky, 1 cibuli nakrájenou na proužky, 3 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 6 lžic třtinového cukru, 6 lžic červeného vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku kajenského pepře, 2 lžičky soli

Postup: Všechny přísady vložte do pekáče, promíchejte, pak dejte do vyhřáté trouby na 200°C. Pečte kolem 45 – 55 minut. Rajčata trochu zkaramelizují. Směs pak rozmixujte a nalijte do skleniček. Zavařujte kolem 15 minut při teplotě 80°C.

Plněná rajčata sýrem Cottage

Budete potřebovat: 8 rajčat, 300 g sýra Cottage, 2 stroužky česneku, 4 lžíce strouhaného parmazánu, nasekané bylinky (tymián, pažitka), sůl a pepř.

Postup: Nejdříve rajčata opláchněte, seřízněte vršky a vnitřek vydlabejte. Vršky si schovejte, budete je později potřebovat. Dužinu dejte do mísy a přimíchejte Cottage, bylinky, parmazán a česnek. Tuto směs vložte do rajčat a přiklopte vršky rajčat, které jste si předtím odřízli. Do směsi můžete přimíchat ještě olivy nebo ořechy.

Naložená sušená rajčata

Budete potřebovat: 500 g menších oválných masitých rajčat nebo třešňových rajčátek, 1 lžičku běžné mořské soli, ¼ lžičky krupicového cukru, 1 lžičku sušeného oregana, 2 lžíce olivového oleje.

Na nákládání: hrst kaparů, 2 stroužky česneku, 1 lžíci bazalkových listů, olivový olej na zalití

Postup: Nejdříve dejte předehřát troubu na 220°C. Rajčata rozkrojte na půlky a řezem nahoru je vyskládejte vedle sebe do zapékací nádoby. Posypte lehce solí, cukrem, oreganem a pokapejte olejem. Vložte do rozpálené trouby a ihned ji vypněte. Rajčata tam nechte přes noc (můžete i 24 hodin). Dvířka trouby mezitím vůbec neotevírejte. Rajčata pak naskládejte do sklenic a na každou vrstvu přidejte pár kaparů, plátků česneku a lístků bazalky. Zalijte olejem, ale pozor, aby nezůstaly uvnitř žádné vzduchové bublinky. Dejte je nejméně na 14 dní do chladu a temna.

Trik, jak na slupky:

Slupku rajčete nejdřív na obou koncích nařízněte do tvaru křížku. a pak ho zalijte vařící vodou. Zhruba po minutě vodu slijte a naopak rajče zchlaďte studenou vodou. Slupka se pak dá velice snadno odstranit.

Fotogalerie
7 fotografií