„Do vypuknutí epidemie v roce 2015 jsme evidovali přibližně 20 případů žloutenky za rok,“ vysvětlila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Nejvíce zasažené bylo v loňském roce Brno a jeho okolí, kde se objevily více než tři čtvrtiny případů. „Úbytek v loňském roce oproti předloňskému přisuzujeme intenzivním opatřením a očkováním i excelentní práci vedení škol, která s námi spolupracovala a dohlížela na děti,“ doplnila Ciupek.

Poslední případ hygienici zatím evidovali loni v listopadu. Pokud stav přetrvá, mohli by zanedlouho, po roce a půl, vyhlásit konec epidemie. Zatím však trvá padesátidenní doba, ve které se může nákaza ještě projevit.

Virus se nejvíc přenáší konzumací potravin nemytýma rukama. V zimě nosí lidé rukavice, což je taková bariéra při konzumaci jídla. Nyní lidé venku tak často nejí,“ vysvětlila hygienička.

Jižní Moravu zasáhla epidemie v půli roku 2016. Tehdy týdně přibývalo až 30 nových případů. Hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Video
Video se připravuje ...

Žloutenka sužující Brno skolila i zeleného náměstka Blesk TV