Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nakažení žloutenkou zemřou dřív, než dostanou lék, varuje svaz. Nesmysl, oponuje pojišťovna

Autor: Zuzana Zelenková - 
26. listopadu 2017
06:20

Podle Svazu pacientů nemají všichni pacienti se žloutenkou typu C možnost včasné léčby nejlepší možnou medikací. Nemocní se prý zapisují do nelegálních pořadníků a pomoci se ani nemusí dožít. Za vším údajně stojí nedostatek peněz. Cena za jednoho pacienta se totiž může vyšplhat až k milionu a půl. Tvrzení pacientské organizace ale odmítají zdravotní pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví.

Prezident Svazu pacientů České republiky Luboš Olejár tvrdí, že je situace akutní, na moderní lék na žloutenku C prý existují tajné pořadníky a lidé umírají, protože se jim léčiva nedostává. „Aktuální situace je taková, že se pacienti léčby nedožijí, protože je nemoc zabije, vytvářejí se nelegální pořadníky. Nedostatek peněz limituje počet pacientů. Podle našich právníků pacienta ovšem zajímá léčba a ne, jestli je nedostatek peněz,“ popsal pro Blesk.cz Olejár.

„U této nemoci nemůže být několikaměsíční čekací doba, ale maximálně čtrnáctidenní. Pacient někdy přitom čeká i rok. Dokonce jsou případy, o kterých lékaři nechtějí mluvit, že pacient už po době čekání není na světě. Jiná léčba není tolik účinná,“ dodal Olejár. 

Má zasáhnout vláda

Proto Svaz pacientů ČR zaslal otevřený dopis vládě. V něm popisuje, proč je důležité, aby pacienti měli včasný přístup k medikamentům i to, že neváhají případné poškozené bránit soudní cestou.

„Vyzýváme Vládu České republiky, zajistěte v souladu s Ústavou ČR bezinterferonovou léčbu, a to všem pacientům s chronickou virovou hepatitidou C. Zejména v této době využijte svého práva a vydejte Nařízení vlády, kterým zřetelně nastavíte pravidla k zajištění této péče zdravotním pojišťovnám, příslušným zdravotnickým zařízením a pacientům tak, aby nejpozději do 2 týdnů pacienti měli potřebnou léčbu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění,“ hlásá otevřený dopis svazu. 

Obdobné nařízení prý vláda vydala ve prospěch léčby pacientů s roztroušenou sklerózou, aby účinné léky dostali včas. „Svaz pacientů ČR se rozhodl poskytnout právní podporu pacientům, kteří se cítí odmítáni neústavním postupem zdravotních pojišťoven a nemocnic pro léčbu v reálném čase a vynutit pro ně dostupnou péči i soudními rozhodnutími,“ dodává výzva. 

Beziterferonová léčba podle odborníka spočívá pouze v kombinaci tablet. Pro nemocné žloutenkou znamená lepší možnost pomoci bez vedlejších účinků a nutnosti aplikace pomoci injekcí.

Nárok má každý pacient

Lékař Petr Husa z Kliniky infekčních chorob v Brně nátlak odmítá, situace je prý o mnoho lepší, než bývala.  „Až do minulého roku jsme používali léčbu založenou na interferonu alfa, který se musel aplikovat injekčně a měl řadu nežádoucích účinků. Bezinterferonová léčba, která má charakter centrové léčby a poskytuje ji 16 center v České republice, nemá prakticky kontraindikace, je výborně snášená a má úspěšnost minimálně 95 procent,“ popsal pro Blesk.cz Husa.

Léčba je podle lékaře pěkně drahá, a proto nemusela být v minulosti dostupná pro všechny. Na poli dostupnosti ale podle odborníka došlo k velkým změnám.

„Myslím, že všichni v první linii, tedy ti s nejpokročilejším typem jaterního onemocnění, nebo s jinými současnými chorobami, jsou v současné době odléčeni a budou se léčit pacienti, kteří jsou méně pokročilí,“ vysvětlil lékař.

O iniciativě pacientské organizace odborník nevěděl. Sice chválí, že se společnost snaží, na druhou stranu by ale osobně na ministerstvo ani pojišťovny netlačil.

„Na příští rok máme slíbené navýšení o 20 procent, což je nejvíc ze všech centrových léků. Myslím tedy, že se pro dostupnost dělá hodně,“ dodal Husa s tím, že i v minulosti pojišťovny lék hradily, cena za jednoho pacienta se ale pohybovala až do 1,5 milionu korun. Pojišťovny pracují s rozpočtem, který v době krize o pár procent zkrátí, nebo naopak v opačném případě natáhnou, tvrdí lékař.

Pojišťovna: Jen se chtějí zviditelnit

Tvrzení organizace odmítá také sama pojišťovna a ministerstvo. Podle tiskového mluvčího VZP Oldřicha Tichého k němu není důvod. Pacientská organizace se prý jen chce zviditelňovat.

„Osobně mohu jen spekulovat, že jedním z významných důvodů může být například zdravotnické veřejnosti velmi dobře známá minimální odborná erudice některých vrcholných představitelů Svazu pacientů ČR a naopak stejně dobře známá maximální snaha těchto osob o vlastní zviditelnění,“ popsal pro Blesk.cz Tichý.

Všeobecná zdravotní pojišťovna podle něj uhradí každému klientovi nejlepší možnou léčbu, kterou vyžaduje jeho zdravotní stav a jejíž úhradu umožňuje platná legislativa. To platí prý i pro léčbu virové hepatitidy typu C, kde mezi nejvíce (nikoliv výhradně) ohrožené skupiny patří podle mluvčího třeba uživatelé drog, kteří si návykové látky do těla aplikují nitrožilně, či osoby sexuálně promiskuitní a provozující rizikové sexuální praktiky.

Ministerstvo zdravotnictví: loni léčba stála 374 milionů

„Léčivé přípravky, o kterých hovoříte, hradí VZP všem klientům, kteří splňují indikační kritéria stanovená Státním ústavem pro kontrolu léčiv, to je jediná instituce, která k tomu má v ČR zákonnou kompetenci a její rozhodnutí jsou závazná pro všechny zdravotní pojišťovny. VZP za tyto léčivé přípravky vydala loni více než čtvrt miliardy korun (přesně 289 491 696 Kč pozn.red.),“ dodal Tichý.

Ministerstvo zdravotnictví pro Blesk.cz uvedlo, že v rámci bezinterferonové léčby jsou k dispozici různé přípravky. Tato léčba je v České republice pro pacienty, kteří ji potřebují, prý dostupná a k dispozici a o jejím nasazení vždy rozhoduje ošetřující doktor. Zároveň je podle ministerstva standardně hrazena z veřejného zdravotního pojištění a například v roce 2016 zdravotní pojišťovny uhradily léčbu hepatitidy typu C celkem za více než 374 milionů korun.

Česko patří k zemím s relativně nízkým procentem výskytu žloutenky typu C. Na celém světě je nemocných asi 108 milionů, což jsou přibližně 3 procenta populace. V Evropě je na tom nejhůř Sicílie, kde je nemocných hned 10 procent obyvatelstva.

Video  Žloutenka sužující Brno skolila i zeleného náměstka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

prycsnima ( 26. listopadu 2017 09:08 )

 No tak to se doslova ti Sicilani ušu kali k smrti.

Zobrazit celou diskusi