Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Myslete před zimní dovolenou na pojištění. Tohle jsou časté „háčky“

  • Autor: ula - 
    23. 11. 2017
    06:20

    Zimní sporty se v Česku těší stále větší popularitě. Češi lyžují na našich horách, ale stále častěji vyrážejí za lepšími sněhovými podmínkami do Rakouska či Itálie. Nejvíce jezdíme na lyžích, ale také snowboardech. Více než třetina dětí začíná s lyžováním ještě před nástupem do první třídy. Se zimními sporty jde ruku v ruce riziko úrazů a lyžaři podceňují jak úrazové pojištění, tak i pojištění odpovědnosti. Podle čeho byste měli vybírat cestovní pojištění a na co byste neměli rozhodně zapomenout?

  • 1.Kartička zdravotní pojišťovny nestačí

    Kartička zdravotní pojišťovny vám sice v zemích Evropského hospodářského prostoru péči zajistí, ale základní a navíc omezenou na státní zdravotnická zařízení. Pro strýčka Příhodu se tedy vyplatí sjednat komerční cestovní pojištění, a to i v případě dovolené v tuzemsku. Ani zde vám totiž vaše běžné zdravotní pojištění nepokryje případné náklady za horskou službu nebo například převoz helikoptérou atd.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. | Profimedia

  • 2.Zjistěte si potřebné informace

    Nesahejte bezmyšlenkovitě po prvním pojištění, které najdete na internetu. Ujasněte si nejdříve, jaké aktivity chcete na horách provozovat, a zjistěte si, zda jsou vůbec pojistitelné. Existují totiž výjimky, za které je buď nutné si připlatit, nebo je pojišťovny nepojistí vůbec. Jedná se například o jízdu po neoznačených svazích, ve vysoce položených oblastech s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami a výlety na zeměpisně odlehlá místa nebo do neosídlených oblastí.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. | Profimedia

  • 3.Jaké sporty hodláte provozovat?

    „Pokud si sjednáváte připojištění na adrenalinové nebo extrémní sporty, vždy se raději ujistěte, že sport, který se chystáte na dovolené provozovat, je v seznamu připojištěných aktivit opravdu uvedený. Balíčky jednotlivých pojišťoven se mírně liší,“ radí experti ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

    Některé pojišťovny například nabízejí pojištění rekreačních sportů již v základním balíčku. Tam ale spadá pouze lyžování a snowboarding po vyznačených trasách. Pokud se chystáte na větší dobrodružství, doporučujeme připojištění adrenalinových sportů, které zahrnuje skikros. Anebo připojištění extrémních sportů, to se vztahuje na lyžování a snowboarding mimo vyhrazené trasy, skialpinismus, akrobatické lyžování či vysokohorskou turistiku nad 5 000 m. n. m.

     

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. | Profimedia

  • 4.Na co si dát pozor?

    Důležitý je rozsah a limity pojištění léčebných výloh. Tento druh pojištění totiž kryje veškeré výdaje spojené s ošetřením úrazu, platby za léčbu akutních onemocnění a zdravotních potíží, návštěvu ambulance, pobyt v nemocnici, léky i nutný převoz. Oceníte ho také, když vás „chytne“ zub a budete muset vyhledat nejbližší pohotovost.

    Co by mělo obsahovat kvalitní cestovní pojištění?

    • léčebné výlohy v minimální výši 1 500 000 Kč včetně zásahu horské služby
    • pojištění odpovědnosti nejlépe do výše léčebných výloh
    • asistenční služby 
    • úrazové pojištění alespoň na 200 000 Kč
    • pojištění zavazadel (pokud s sebou vezete elektroniku, připojistěte ji zvlášť)
    • pojištění právní ochrany
    • pojištění pro případ neuskutečněné cesty

    Ne všechny výše uvedené položky jsou automaticky v pojištění zahrnuty, některé je nutno sjednat si zvlášť, či si za ně připlatit.

    Video  Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 5.Číst podmínky se vyplatí

    Ano, myslíme ty pod čarou napsané nejmenšími možnými písmenky, protože každá pojišťovna se samozřejmě snaží proplácet co nejméně, aby neprodělala. Takže přesně v těchto místech smlouvy, kam se podívají jen ti, kteří čekají nějakou kulišárnu, většinou už mají nějakou osobní zkušenost, najdete všechna ale, háčky a omezení.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. | Profimedia

  • 6.Nezapomeňte na asistenční služby

    Rozhodně nepodceňujte sjednání asistenční služby. Pracovníci asistenční služby vám poskytnou potřebné informace, poradí s výběrem vhodného zdravotnického zařízení, pomohou s překladem, případně zastanou funkci tlumočníka. Pokud asistenční služba obsahuje i pojištění právní ochrany, získáte dokonce pomoc i v případě trestního a přestupkového řízení po dopravní nehodě nebo při sporu o náhradu škody.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. | Profimedia

  • 7.Zkuste komplexní balíček

    Možná už jste se setkali s pojištěním přímo na hory. Například ERV Evropská pojišťovna nabízí komplexní balíček s názvem SBALENO Na lyže, který zahrnuje běžné zimní sporty provozované na značených upravených trasách. Pro další adrenalinové sporty či lyžování mimo vyznačené trasy lze pak zvolit dražší variantu pojištění Na maximum. Balíček skýtá množství výhod, jako například vysoké limity pro pokrytí léčebných výloh a škody způsobené třetím osobám, 50% slevu pro děti a neomezené asistenční služby. Podobný balíček jménem Cestovní pojištění pro zimní sporty najdete také v nabídce ČSOB.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. | Profimedia

  • 8.Sjednání trvá cca 2 minuty

    V dnešní době je navíc velice jednoduché pojištění sjednat. Vše lze zařídit po internetu nebo přes telefon. Během několika minut obdržíte na váš e-mail pojistnou smlouvu, a jakmile odešlete platbu, smlouva nabývá platnosti. Nevadí tedy, když si vzpomenete až na poslední chvíli. Na internetu lze rovněž využít celé řady portálů nabízejících srovnání cestovního pojištění, které vám značně usnadní váš výběr a umožní sjednat pojištění šité na míru.

    Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. Jedete na hory? Nezapomeňte se pojistit. | Profimedia

  • 9.Srovnání cestovního pojištění

    Modelový příklad: 4denní lyžování ve Francii pro 2 osoby s pojištěním odpovědnosti, úrazovým pojištěním a pojištěním zavazadel. K výpočtu byly použity kalkulačky na oficiálních stránkách pojišťoven.

    Srovnání cestovního pojištění
    Produkt Cena Léčebné výlohy Úraz Odpovědnost Zavazadla
    AIG: Gold 522 Kč 15 000 000 Kč 400 000 Kč 10 000 000 Kč 60 000 Kč
    Allianz: pojištění 480 Kč neomezeno 400 000 Kč 10 000 000 Kč 25 000 Kč
    AXA: Excelence 312 Kč neomezeno 1 000 000 Kč 10 000 000 Kč 5 000 Kč
    ČSOB: Atlas 33 Kč os./den 7 000 000 Kč 400 000 Kč 4 000 000 Kč 25 000 Kč
    Generali: Sport  646 Kč 100 000 000 Kč  500 000 Kč 3 000 000 Kč 50 000 Kč
    Slavia: Europojištění 152 Kč 3 500 000 Kč neuvedeno 500 000 Kč 15 000 Kč
    Union: pojištění 206 Kč neomezeno 600 000 Kč 2 500 000 Kč 40 000 Kč
    Uniqa: K10+ 540 Kč 10 000 000 Kč 600 000 Kč 5 000 000 Kč 40 000Kč

    Zdroj: Ušetřeno.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SarKa2525 ( 11. listopadu 2018 22:11 )

Za zimními sporty jezdíme do zahraničí každý rok a cestovní pojištění + pojištění odpovědnosti je pro mě naprostou samozřejmostí. Třeba u Axy se za běžné zimní sporty (lyže, snowboard) nemusí ani připlácet. Šetřím čas a cestovní pojištění sjednávám online: https://www.srovnator.cz/cestovni-pojisteni/

honzamastny ( 15. prosince 2017 20:54 )

Slyšel jsem, že oborovka má nejlevnější cestovní pojištění, jen jsem prošvihnul přepis k jiné pojišťovne, takže příští rok tam hned běžím

Teo32 ( 4. prosince 2017 08:58 )

Ne nejsem blázen. Když jedeme na hory pokaždé si sjednáváme pojištění. U naší oborové pojišťovny máme velmi výhodné cestovní pojištěný které nám velmi vyhovuje. Určitě bych neriskoval jezdit na hory bez pojištění.

Zobrazit celou diskusi