Domov Terasy patří k menším zařízením, pečují tady o 52 klientů. To umožňuje individuální přístup ke každému z nich. „Můžeme okamžitě uvádět do praxe nové koncepty péče, terapie i všechna zlepšení a hned si od obyvatel domova ověřit zpětnou vazbu,“ uvedla ředitelka Milada Brašnová.

Aby měli v zařízení srovnání s ostatními domovy, přihlásili se k dobrovolnému hodnocení kvality. V závěrečné zprávě hodnotitelů stojí, že poskytovaná péče je na velmi vysoké úrovni. „Zařízení má nadprůměrný počet zaměstnanců v přímé péči, kteří uplatňují lidský a laskavý přístup k obyvatelům a zároveň využívají moderní metody péče. Domov nabízí velmi vysokou kvalitu v oblasti stravování, vaří ve vlastní domácí kuchyni, nabízí několik diet a využívá služeb nutričního terapeuta,“ stojí v hodnocení.

Klienti si také mohou u snídaně a oběda vybrat ze dvou druhů jídla a z několika nápojů, pro velikost porcí nejsou žádná omezení. Flexibilní jsou i časy výdeje jídel. „Celkové prostředí domova je velmi dobře uspořádáno, všude je čisto a příjemná vůně,“ popisuje závěrečné hodnocení Senior residenci Terasy.

Pro své klienty pořádají v domově různé společenské a kulturní akce. „Například návštěvu v ZOO, Halloweenský bál či hudební vystoupení. V rámci mezigeneračního setkávání k nám přicházejí dobrovolníci, studenti, duchovní i děti ze škol a školek. Pod odborným vedením naši klienti malují obrazy, vyrábějí dárky nebo pěstují bylinky a květiny,“ vypočetla Brašnová.

Získaného ohodnocení si v domově velmi cení. „Do tohoto dobrovolného hodnocení se hlásí jen ta nejlepší zařízení, a patřit k nejlepším mezi těmi dobrými, to je určitě velká pocta a velký závazek do budoucnosti. Kvalita se totiž musí po dvou letech obhajovat,“ řekla Brašnová.

Soukromé zařízení za 63 milionů korun, jehož stavbu podpořila Evropská unie, se poprvé otevřelo před pěti lety, od roku 2013 tady mají stoprocentní obsazenost. O 52 klientů se stará 32 stálých a 10 zaměstnanců na vedlejší pracovní poměr.

Kromě platby na péči podle stupně závislosti si hradí klienti ubytování 200 korun u dvoulůžkového a 210 korun u jednolůžkového pokoje, za stravu pak 160 korun za den. Domov Senior Residence Terasy je v kraji druhým zařízením, které dostalo pětihvězdičkové hodnocení kvality služeb. Stejné ocenění má i Dům seniorů Kdyně.

Fotogalerie
12 fotografií