Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pouhé 2 týdny lenošení jsou pro tělo katastrofa. Mizí svaly, obaluje nás tuk

Autor: nka - 
30. května 2017
06:22

Špatnou zprávu pro ty, kdo se těší na dva týdny prázdninového lenošení na pláži, přinesli britští výzkumníci. Zjistili, že už po pouhých 14 dnech povalování znatelně ubývá svalové hmoty, naproti tomu přibývá tuku.

Badatelé z univerzity v Liverpoolu sledovali skupinu 28 lidí, kteří byli ve věku kolem 25 let, těšili se dobré fyzické kondici a denně ušli doporučovaných 10 tisíc kroků. Dobrovolníky požádali, aby na dva týdny snížili svoji obvyklou pohybovou aktivitu o 80 procent, tedy na přibližně 1500 kroků.

Nemáte rádi pohyb? Zkuste cviky pro gaučové povaleče:

Video  Cvičení pro gaučové povaleče: Víte, na co je dobrý bulharský dřep?  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

Po uplynutí 14denní lhůty pak vědci účastníky pokusu přeměřili. Ukázalo se, že za dva týdny povalování ztratili téměř 300 gramů svalové hmoty, zatímco jejich pas se rozšířil v průměru o centimetr. Ještě horší bylo, že u všech se také zvýšil obsah tuku v játrech, „zlý“ LDL cholesterol a jejich srdce a plíce si vedly mnohem hůře při zátěžových testech.

„Pouhých 14 dní sedavého životního stylu vyústilo ve skupině fyzicky aktivních mladých lidí, kteří před tím dodržovali doporučení ohledně pohybové činnosti, v malý ale významný pokles tělesné kondice, navíc provázený i snížením objemu svalové hmoty a zvýšením tělesného tuku,“ řekl podle serveru Telegraph vedoucí studie Dan Cuthbertson.

„Náš výzkum přináší dvě zprávy. Těm, kdo cvičí, říká, že to možná nemusí stačit a že je důležité být aktivní každý den. A těm, kdo necvičí, naznačuje, že omezit vysedávání a zvýšit počet denně ujitých kroků má jasné zdravotní výhody,“ upřesnil s tím, že každodenní fyzická aktivita je pro vyhnutí se nemocem klíčová.

„Věda nám znovu říká, že fyzická aktivita by neměla a nesmí být opomíjena,“ komentoval výsledky výzkumu šéf britského Národního fóra pro obezitu Tam Fry. Dodal, že ti, kdo vedou sedavý styl života, mají nemoci ve stáří zaručeny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi