„Uzavřít důl není jako uzavřít pekárnu. Nestačí stáhnout roletu, v dole jsou bezpečnostní rizika jako metan nebo spodní voda. A náklady na zajištění spadnou na stát,“ je přesvědčen stávající hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD). Podle něj se průměrná cena uzavření dolů, při kterém nedojde ohrožení okolí, pohybuje kolem půl miliardy korun.

I v tomto ohledu přivítal úvěr 700 milionů, který v létě schválila vláda. Myslí si však, že budoucnost by měl vzít do rukou právě stát. „OKD se má vrátit do rukou státu, který by měl garantovat bezpečné uzavření dolů v následujících letech,“ řekl Novák v předvolební debatě Blesku z Ostravy.

Když peníze OKD, tak i dalším

S úvěrem souhlasí také Jakub Unucka z ODS, upozorňuje však na nespravedlnost, která se v tomto ohledu děje. „Vláda nemyslí na tisíce lidí z dodavatelských firem a živnostníků na Karvinsku. Pojďme pomáhat všem,“ uvedl Unucka.

Video
Video se připravuje ...

Jak zmírnit utrpení horníků? Lídři kraje debatovali o osudu OKD. Blesk TV

Stejný názor má Liana Janáčková (Nezávislí), podle níž by se měl klást důraz také na dodavatelské a subdodavatelské firmy. „Podnikatelé jsou současnými EET diskriminováni a pronásledovaní,“ dodala Janáčková. 

Krach OKD by měl podle Josefa Babky (KSČM) na kraj zničující dopad. „Je třeba si uvědomit, že celý region je postaven na uhlí, koksu, oceli a že útlum OKD bude mít negativní dopady i na oblast hutnictví a strojírenství. A to by už byla skutečně katastrofa,“ říká Babka. Proto vítá i příspěvek až 8000 korun pro propuštěné horníky OKD. „Příspěvek vyrovnává i záležitost mzdovou, havíři jsou zvyklí na vyšší platy, než je celostátní průměr. A tento motivační příspěvek jim pomůže získat i další práci,“ myslí si.

Horníci si těžko najdou jinou práci

Pavel Koruna z Úsvitu zná prostředí dolů velmi dobře, pracuje totiž jako báňský záchranář. Je přesvědčen, že po zavření dolů si většina horníků nedokáže najít jinou práci. „Je to neskutečně těžké, protože chlapi jsou zvyklí manuálně a těžce pracovat,“ říká Koruna.

Jinak to vidí Ivo Vondrák (ANO). „Nemyslím si, že by práce nebylo dost. Všechny firmy kromě OKD potřebují pracovní síly, nejen na kvalifikovanou, ale i manuální práci,“ říká Vondrák. Přesto je podle něj potřeba se nad záchranou OKD zamyslet. Neměl by to však řešit jen stát. „Měli by to být ti, kteří uhlí potřebují, což jsou hlavně velké průmyslové podniky,“ říká Vondrák. Podle něj by právě tyto firmy měly OKD zachránit.

Ostravská debata Blesku se odehrála v Bolt tower v Dolních Vítkovicích.
Autor: David Malík

Lákání firem jako řešení?

Petr Jančík, který kandiduje za koalici Starostů s hnutím Ostravak, volá hlavně po investicích do infrastruktury, která by mohla přilákat technologické firmy a pomoci vytvořit nová místa i pro horníky. „Infrastrukturu musíme směřovat dovnitř regionu a propojit všechny průmyslové zóny, které tady jsou. Až potom se bavme, jakou fabriku tam necháme postavit,“ je přesvědčen Jančík. Podle něj musí kraj vytvořit pobídky, aby do kraje zamířily firmy s vysokou přidanou technologickou hodnotou.

Pokud jde o celkovou nezaměstnanost, problém se podle Lukáše Curyla z KDU-ČSL hned tak nevyřeší. „Odhaduje se, že 3,5 procenta lidí nemá důvod pracovat, ať už ze sociálních, ekonomických nebo osobních. My se na tu hranici v kraji ještě nedostáváme, a v souvislosti s problémy si nemyslím, že číslo bude v dohledné době klesat,“ uvedl Curylo.

Pavel Koruna z Úsvitu, Petr Jančík (Koalice STAN a Ostravak), Ivo Vondrák (ANO), Jakub Unucka (ODS), Liana Janáčková (Nezávislí), Miroslav Novák (ČSSD), Lukáš Curylo (KDU-ČSL) a Josef Babka (KSČM)
Autor: David Malík

Záznam celé debaty si můžete přehrát ZDE:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z Ostravska: O problémových Romech a OKD Blesk.cz

Zákulisí debaty s kandidáty na hejtmana Moravskoslezského kraje. Vysílali jsme z Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě:

Fotogalerie
34 fotografií
 

Krajské volby na Blesk.cz zde >>>