„Občany kraje nejvíce trápí pocit bezpečí. Pokud budu hejtmanem, budu na kolegy ve vládě tlačit, aby neustále doplňovali počty policistů a zvyšovali bojeschopnost armády,“ říká Jiří Zemánek, lídr ČSSD v Olomouckém kraji. Na úrovni kraje by chtěl podporovat hlavně sbory dobrovolných hasičů i celý integrovaný záchranný systém.

Určité pochybnosti v kandidatuře Jiřího Zemánka mohou vzbuzovat slova, která po ohlášení své kandidatury řekl, a to, že se bude věnovat hlavně kampani a omezí svou práci ve Sněmovně, za kterou pobírá základní plat více než 60 tisíc korun. Například na poslední poslanecké schůzi byl pouze jeden den ze čtyř, a to jen několik hodin.

Odmítá, že by své práci nevěnoval dostatek času. „Poslanecká práce není jen o tom, že trávíte ve Sněmovně hlasováním. Je to jen vrchol práce poslance, která se odehrává ve výborech,“ řekl Zemánek, podle něhož nelze od práce ve Sněmovně oddělit práci v kraji – a tu teď prý při kampani plní.

VIDEO: Podívejte se, jak Jiří Zemánek odpovídal v debatě Blesku:

Video
Video se připravuje ...

Znáte Olomoucko lépe než politici? Prověřili jsme je v zeměpisu a historii. Blesk TV

ČSSD v minulých volebních obdobích slibovala, že přiblíží úroveň života v Jeseníku k úrovni v Olomouci, například co se týče dostupnosti zdravotní péče nebo dostupnosti škol. A stejnou věc slibuje strana i v krajských volbách letos. „Tuto záležitost jsme ještě nevyřešili, je to otázka několika období,“ řekl Zemánek. Důležitá je podle něj v tomto ohledu restrukturalizace školství a dopravní obslužnost. „Musíme propojit odlehlá místa s nížinami, kde se lépe žije,“ uvedl kandidát.

Skandály v krajské ČSSD

„Žádný politický subjekt není křišťálově čistý,“ reagoval Zemánek na několik nepříjemných událostí, které loni krajskou ČSSD potkaly. Řeč je třeba o obvinění současného hejtmana Rozbořila z ČSSD v takzvané kauze Vidkun, a to z uplácení policistů. Nebo o rezignaci náměstka hejtmana Aloise Mačáka kvůli milionovému daru od několika firem.

VIDEO: Podívejte se, co Zemánek k jednotlivým kauzám řekl:

Video
Video se připravuje ...

Jiří Zemánek z ČSSD o pověsti strany. Ustojí skandály a rezignace? Blesk TV

A co před volbami vzkazuje občanům? Podívejte se zde:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Olomoucka: Poslechněte si jejich sliby Blesk TV

Už 7. a 8. října se konají krajské volby a vy tak rozhodnete, kdo se stane hejtmanem Olomouckého kraje. Poslechněte si podrobně všechny myšlenky nejžhavějších kandidátů v záznamu debaty s lídry, která se konala v Olomouci:

Video
Video se připravuje ...

Lídři Olomoucka debatovali ve skleníku: Kdo může za dluh kraje? 

Nahlédnout můžete i do zákulisí celé debaty:

Fotogalerie
39 fotografií
 

Krajské volby na Blesk.cz zde >>>