Zejména v letech 2006 až 2014 se Olomoucký kraj zadlužil až na 4,6 miliardy korun. Do konce letošního roku by se měla podařit splatit asi miliarda, ale přesto více než 3,5 miliardy korun dluhu zbývá. To je částka, za kterou by se daly postavit dvě nemocnice.

Jak se v následujících letech kraj s tímto dědictvím vypořádá, o tom při debatě Blesku v olomouckém skleníku Flora diskutovali kandidáti na hejtmana, kteří by podle průzkumu Phoenix Research ve volbách získali nad 5 procent hlasů.

Oto Košta z ANO, Jiří Kudláček (Občané pro Olomoucký kraj-VOLBA OK, Ivo Slavotínek (Koalice pro Olomoucký kraj), Jiří Zemánek z ČSSD
Autor: David Malík

Velké zadlužování kraje se nelíbilo Jiřímu Kudláčkovi (Občané pro Olomoucký kraj), který si myslí, že peníze nebyly vynaloženy správně. „Nesouhlasil bych s velkým procentem měkkých projektů,“ říká Kudláček. Má tím na mysli především neinvestiční projekty, které financují například vzdělávání nebo sociální služby. Kritizoval také způsob, jakým se dluh splácí: „Strany uzavřely velice chytrou smlouvu s tím, že si 6 až 7 let čerpaly tyto finanční prostředky a teprve nyní nastane období, kdy splácení bude nejvyšší. Někdo jiný se tady chvástal investicemi a někdo jiný bude splácet,“ uvedl Kudláček.

Morální dědictví socialismu

Dalibor Horák (ODS) je přesvědčen, že zadlužení bylo nevyhnutelné. „Významnou část kraje tvoří pohraniční oblasti, kde byla velmi zanedbaná infrastruktura, a kraj toto zdědil po minulém režimu. Bylo potřeba se s tímto morálním dluhem vypořádat,“ říká Horák. Olomoucký kraj je podle něj sice nejzadluženější, ale také získal z EU nejvíce dotací. Staví se také za to, aby kraj své závazky splácel pomaleji, než to činí stávající koalice ČSSD a KSČM.

Podívejte se na záznam celé debaty Blesku:

Video
Video se připravuje ...

Lídři Olomoucka debatovali ve skleníku: Kdo může za dluh kraje? 

Tehdejšího rozhodnutí se logicky zastává Alexander Černý (KSČM), který byl v době, kdy se kraj výrazně zadlužoval, členem zastupitelstva i členem finančního výboru. „Bedlivě jsme zvažovali, jestli takové úvěry můžeme přijmout. Počítali desetiny procenta,“ říká Černý a tím, že třeba ten od evropské investiční banky ve výši tři miliardy korun považuje za velmi výhodný.

V zadlužení nevidí problém ani Jiří Zemánek z ČSSD, který obhajuje spolufinancování dotačních projektů. „Bylo by nesmyslné nečerpat peníze z evropských programů,“ říká Jiří Zemánek.

Volání po transparentním rozpočtu

Podle Oto Košty (ANO) je klíčové, aby se dluh snižoval, ne však na úkor investice. Kraj podle něj musí najít prostředky tak, aby mířily do infrastruktury, školství, na kulturu, sport a bezpečnost. „Nepůjdou žádné peníze na politickou propagaci strany nebo osoby,“ říká Košta. Peníze podle něj budou vynakládány racionálně a transparentně, takže si každý občan kraje bude moci dohledat, na co peníze šly. „Jsem připravený nést politickou zodpovědnost, pokud tomu tak nebude,“ říká Košta.

Alexander Černý z KSČM, Dalibor Horák z ODS a Jitka Chalánková z TOP 09
Autor: David Malík

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) v kraji kandiduje na post hejtmanky také a chce klást důraz především na transparentnost financí. „Chtěla bych, aby kraj byl institucí otevřenou, která své informace zveřejňuje,“ uvedla v olomoucké debatě. Ráda by také důsledně zveřejňovala všechny smlouvy.

A jiný rozměr v podobě finanční rezervy přidává Ivo Slavotínek (Koalice pro Olomoucký kraj). „Nezamlouvá se mi, že při přebytku hospodaření nešla na umoření dluhů větší částka,“ řekl Slavotínek v debatě. Do splácení dluhů chce věnovat mnohem více peněz. „Musíme být připraveni na situaci, kdy přijde nečekaná mimořádná událost,“ uvedl a jako příklad zmínil rozsáhlé povodně v roce 1997.

Dluh Olomouckého kraje v číslech

  • Současný dluh kraje: 3,95 miliardy Kč
  • Roční splátka úvěrů do roku 2018: 253 milionů Kč
  • Plánované příjmy za rok 2016: 4,25 miliardy Kč
  • Plánované výdaje za rok 2016: 4,28 miliardy Kč 

 

Fotogalerie
41 fotografií

Krajské volby na Blesk.cz zde >>>