„Netrpěl, měl nás všechny u sebe a jeho poslední slovo bylo ‚Děkuji‘,“ uvedl hercův syn Giuseppe Pedersoli.

Spencer se narodil 31. října 1929 v Neapoli, vystudoval práva a zprvu se věnoval kariéře sportovce, byl plavcem a vodním pólistou. Itálii reprezentoval i na olympijských hrách v Helsinkách a Melbourne.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Bud Spencer (+86)! Připomeňte si jeho nejlepší facky! youtube.com

Od konce šedesátých let vytvářel vousatý hromotluk nesourodou dvojici s modrookým blonďákem Terencem Hillem ve velice úspěšných akčních komediích. K nejznámějším z nich patří například Malý unavený Joe, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí!, Dva výtečníci nebo Sudá a lichá.

Úspěch těchto filmů vyvolal dokonce snahu populární koncept okopírovat. I čeští diváci mohli vidět snímky o Šimonovi a Matoušovi, jejichž představitelé Paul Smith a Antonio Cantafora jako by Spencerovi a Hillovi z oka vypadli.

V průběhu 80. let však sláva jejich komedií opadla a Spencer se stáhl do filmového ústraní.

Ve filmu Dvojníci daboval Buda Spencera herec Rudolf Jelínek (81). "Musel jsem si posadit hlas hodně hluboko, bylo to celkem náročné, asi týden se mi pak špatně mluvilo," prozradil představitel majora Hradce ze Třiceti případů majora Zemana. "Rád jsem se na jeho filmy díval, protože nezaměstnávaly hlavu, byl to nenáročný žánr," dodal Jelínek. 

Fotogalerie
25 fotografií