Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Manžel oběti z tramvaje č. 17 šokoval smířlivostí: Co o něm řekl psycholog?

Autor: Ivan D. Hladík - 
29. května 2016
12:20

Zvláštní okolnosti provázejí od začátku vraždu Danuše S. (†64) v tramvaji č. 17. Zabita byla za bílého dne, dva roky policisté marně po zabijákovi pátrali, ten se nakonec udal sám. I reakce manžela zavražděné byla na naše poměry zvláštní.

Když redaktor Blesku hovořil s manželem zavražděné Antonínem S. (66), překvapivě neuslyšel slova vzteku a nenávisti. Naopak. Pan Antonín, který žije sám v bytě na okraji Prahy, je už se vším srovnaný. K osobě vraha řekl: „Ten člověk mně není nic dlužen. Já jsem mu už dávno odpustil, necítím k němu žádnou zášť, klidně bych se s ním setkal.“

Taková smířlivost není v našich krajích opravdu obvyklá. A co si o tom myslí psychiatr Jan Cimický? „Z celého vyjádření cítím obdivuhodně vyrovnaný názor člověka, který byl postavený před velmi traumatizující záležitost. Na mě to dělá dojem, že jde o člověka s velkými křesťanskými hodnotami,“ řekl psycholog.

„Vše nechává na pozemskou spravedlnost, nechce se mstít a tím akcentovat celou událost. To, co říká, naznačuje, že už si vše odžil, to nejhorší odeznělo a on je se vším vyrovnaný,“ řekl Jan Cimický.

„Připomíná mi to moudrost jednoho kněze, který říkal: ‚Nepošpiním si srdce nenávistí‘. Z vyjádření pana Antonína S. na mě dýchá vyrovnanost lidí, kteří jsou věřící. Prožívá tu situaci jako filozof, který dokáže věci sledovat s nadhledem,“ dodal.

 

jendabenda ( 30. května 2016 17:10 )

Pan Cimický má pravdu. Muž, o němž je řeč, je můj dobrý známý. Říkal jsem mu, že s tím rozhovorem udělal chybu, měl odmítnout. Sviním se perly házet nemají, otočí se a roztrhají vás. Většina příspěvků můj názor potvrzuje. Taková hovada, která tu také prezentují své duševní zvratky, se hned tak nevidí.

anna1234 ( 29. května 2016 21:28 )

.. odpustí se vrahovi a život jde dál? No tak to je tedy síla. Ano, s podobnou tragedií se člověk musí naučit žít, jinak to nejde. Ale že by odpustil vrahovi, když mu a dost čast krutým způsobem, zavraždí blízkou osobu? Odpustit můžu cokoli, ale vraždu????

buban ( 29. května 2016 20:56 )

Tož pleskoni, MUDr. Cimický je psychiatr, což je něco jiného, než psycholog. Každopádně já bych tomuto "odborníkovi" nesdělila ani své jméno, natožpak nějaké potíže.

frantaklika ( 29. května 2016 19:52 )

ten případ je rozhodně zvláštní, až se nabízí racionální vysvětlení. Možná nevíme vše.

kiwi65 ( 29. května 2016 18:16 )

 Hezky řečeno,křesťanaká víra.A podle to se budou chovat i prchlíci co sem valí po milionech?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání