Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt sestry Usámy bin Ládina: V soukromém letadle za 270 milionů

Autor: štš, simao - 
2. srpna 2015
16:27

Sestra a nevlastní matka Usámy bin Ládina byly na palubě soukromého letadla za 7 milionů liber (268,8 mil. Kč), které se zřítilo na britských ostrovech. K nebi ze zdvihly obrovské plameny, děsivé jsou i záběry ze vzduchu na letadlo, roztříštěné a ohořelé mezi zaparkovanými auty.

Na jihu Anglie spadlo letadlo, v němž cestovali příbuzní někdejšího šéfa teroristické sítě al-Kájda Usámy bin Ládina (†54) – na místě byli mrtví. Na palubě seděli čtyři lidé, mezi nimi i bin Ládinova nevlastní matka Rajaa Hashim a sestra Sana. Společně pracovaly pro sirotčince v Saúdské Arábii.

Zároveň však letěly soukromým letadlem o ceně dosahující dle britského Daily Mailu v přepočtu 270 milionů korun. Saúdskoarabský velvyslanec v Londýně Muhammad bin Naváf Saúd potvrdil, že šlo o Usámovy příbuzné, a pozůstalým vyjádřil soustrast.

Usámova sestra s nevlastní matkou kdysi nejhledanějšího teroristy byly ve Velké Británii na dovolené. Spolu s nimi i manžel Usámovy sestry Zuhair Hashim, letadlo pak pilotoval Jordánec Mazen Salem al-Dajah, který měl odlétáno 25 let. Nikdo z nich neměl šanci přežít. Výbuch a následný požár zdemoloval kromě letadla i dvě desítky okolních aut.

Usámova rodina je významným saúdskoarabským klanem s rozsáhlými podnikatelskými zájmy. Ve Velké Británii však nejsou nijak očividné, což nahrává zvěstem o rodinné dovolené.

Britský The Telegraph citoval přítele zesnulé Sany, který tvrdil: „Bydlela ve skromném bytě a neměla žádné sluhy. Dělala všechny domácí práce a starala se o svého manžela. Nezajímaly ji drahé oblečení a šperky. Soustředila se na pomoc chudým dětem a potřebným.“

O teroristický útok prý nešlo, letadlo nezvládlo přistávací manévr na letišti v Blackbushe a zřítilo se na parkoviště, kde v tu chvíli naštěstí nikdo nebyl. Objevily se však přesto spekulace ohledně počínání jordánského pilota.

Letadlo mělo patrně technické problémy, místo klesání však v jeden kritický okamžik vystoupalo podle svědků a leteckých záznamů o něco výše a následně spadlo ještě tvrději na zem. Jak upozorňuje Daily Mail, s tímto náhlým vzepětím si letečtí experti zatím neví rady a důvody změny výšky letu by mělo odhalit až probíhající vyšetřování včetně prozkoumání černé skříňky havarovaného soukromého letadla.

majojo ( 2. srpna 2015 18:07 )

Asi n a tom někomu moc záleželo - a tím teď nemyslím zrovna Spojené státy.

ruudazvostravy ( 2. srpna 2015 16:33 )

Tak to je vopravdu trágo.To se musý Aládín zatraceně vrtět f penálu.Jen abi kůly tomu ÚSÁčy nepřyšly vo ten novej mrakodrap,co usmolyly na fleku toho spadlího.

Zobrazit celou diskusi