Pochováním urny se srdcem se definitivně ukončil pohřební rituál. Zádušní mši v budapešťské svatoštěpánské bazilice sloužil ostřihomský arcibiskup kardinál László Paskai. Vedle sedmi dětí zesnulého, vnoučat a pravnoučat se obřadu zúčastnili i maďarský prezident Pál Schmitt a vicepremiér Zsolt Semjén.

Otto von Habsburg miloval Maďarsko, kde také nějakou dobu žil. Jeho posledním přáním bylo zanechat kus sebe v této zemi.

Srdce manželky Otty, Reginy von Sachsen-Meiningen odpočívá v německém Durynsku, které si oblíbila. „Je to tradice, například srdce jeho ženy Reginy je uloženo v Německu, srdce jeho otce císaře Karla I. je uloženo v klášteře ve švýcarském Muri, přestože samotné tělo je pohřbeno na portugalském souostroví Madeira,“ řekl Blesk.cz člen Mezinárodní Panevropské unie Rainhard Kloucek, jejíž čestným prezidentem byl zemřelý Otto von Habsburg.

Maďarsko si vybral sám Otto von Habsburk. Několik let zde žil a vytvořil si na místo citovou vazbu. „Bylo jeho osobním přáním, aby bylo jeho srdce uloženo právě zde,“ dodal Kloucek.

Fotogalerie
12 fotografií