Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nečas o zvratu v kauze Nagyová: Žádá konec státního zástupce Ištvana!

Expremiér Petr Nečas tvrdí: Státní zástupce Ištvan by měl skončit!
Expremiér Petr Nečas tvrdí: Státní zástupce Ištvan by měl skončit!  (Autor: EPA, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
16. července 2013
19:50

Tři stíhaní politici v kauze Nagyová budou podle všeho propuštěni z vazby, ve které strávili přes měsíc! A expremiér Nečas i exministr Kalousek jejich dosavadní zadržování považují za velkou chybu, za kterou by měl někdo pykat. Nečas ukazuje prstem na státního zástupce Iva Ištvana, který by měl podle něj skončit.

Jde přitom o velký zvrat v kauze Nagyová. "Rozhodnutí Nejvyššího soudu jednoznačně potvrzují má páteční slova, že se ze strany státního zastupitelství jedná o svévoli a vykonstruovaný proces," zareagoval dnes expremiér Nečas na nečekané rozhodnutí o tom, že trojice Tluchoř, Šnajdr a Fuksa nebude souzena kvůli trafikám.

Bývalí poslanci a rebelové z ODS byli vězněni za to, že měli přijmout úplatky od Nečasovy pravé ruky Jany Nagyové. Trafiky, které dostali výměnou za složení poslaneckých mandátů. Nečas to však od začátku označoval za běžný politický obchod. Podle policie se však nechali zkorumpovat.

Tluchoř a spol. proto skončili v želízkách. Nyní by měli být na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu propuštěni! A Nečas si myslí, že státní zástupci Ivo Ištvan a Rostislav Bajger s jejich umístěním do vazby pochybili. Pokud jsou čestní muži, měli by rezignovat, vyzval státní zástupce Nečas.

Kalousek: Vazba byla zvůle!

"Jen pevně doufám, že někdo bude volán k odpovědnosti za náklady, které s sebou ta vazba a náhrady za ni, které zcela jistě budou vymáhány, kdo za tyto náklady morální i finanční ponese odpovědnost," doplnil Nečase Miroslav Kalousek (TOP 09), který uvěznění tria exposlanců označil za zvůli.

Dostali trafiky: Šlo o korupci, nebo ne?

O tom, zda trafiky pro exposlance byly korupcí, či nikoli, se od propuknutí kauzy dohadují i politické špičky. "Nic to nemění na tom, že se jednalo o politickou korupci, a nic to nemění na tom, že z těchto důvodů měla dávno odejít vláda Petra Nečase," upozorňuje Jeroným Tejc, šéf poslanců ČSSD.

"My jako ODS od začátku tvrdíme, že k žádné korupci nedošlo. Rozdělování pozic ve veřejném prostoru je legitimní součástí politiky. Z tohoto pohledu jsme vždy tvrdili, že se nejedná o korupci," oponuje Martin Kuba, který vede ODS po Petru Nečasovi.

Ištvan: Jejich trestní stíhání neskončí

Tluchoř, Šnajdr a Fuksa se tak patrně ještě dnes dočkají propuštění z vazebních věznic v Ostravě a Olomouci. Záleží na tom, kdy žalobci vypracují a doručí do vězení jejich příkazy k propuštění. "Tímto aktem trestní stíhání rozhodně zastaveno není," zdůraznil však státní zástupce Ivo Ištvan.

Ištvan a jeho muži nyní budou zjišťovat, zda se podezřelého jednání dopustili rebelové na půdě Sněmovny, nebo mimo ní. Pokud se potvrdí, že se na počínání rebelů plně vztahuje poslanecká imunita, nebude již co prošetřovat.

"V každém případě dnes (v úterý) obviněné propustíme z vazby na svobodu, protože otázky ujasnění si, v jakém rozsahu lze aplikovat rozhodnutí Nejvyššího soudu, případně na která konkrétní jednání se vztahuje, rozhodně nechceme vést k tíži osob, jejichž osobní svoboda je omezena," potvrdil Ištvan.

burinka ( 18. července 2013 19:31 )

tak vymysli něco lepšího, myslím, že i to je podpora

burinka ( 18. července 2013 19:30 )

Doufám, že pan Ištvan ten tlak, který na něho je vyvoláván, vydrží. Nebude to lehké, ale stojí za ním tísíce lidí, kteří se už nemohli jen dívat na ten "bordel". Dlouho jste vážení pánové Nečasi a Kalousku z nás dělali voly, moc dobře víte, že vás tu nikdo nechce, tak už jděte do pr......

mixalca ( 18. července 2013 09:22 )

itartas . asi si lečíš mindráky , vidím a slyším jaký měla prasnice Nagyová a svázak Nečas přehled v politici .

itartas ( 17. července 2013 14:32 )

mixalca: to je jen pro náročné, co mají přehled, to není určeno pro trotly jako jsi ty...

itartas ( 17. července 2013 14:30 )

mixalca: víš o tom, že jsi hnusná osoba? Nemám slov.

Zobrazit celou diskusi