Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další perly z odposlechů: Nečas úplatkář, Tluchoř je Pyty a šéf ČEZ navrhoval trafiky

Premiér Nečas se měl podílet na uplácení rebelů z ODS: Tluchořovi, Fuksovi a Šnajdrovi prý pomohl k trafikám
Premiér Nečas se měl podílet na uplácení rebelů z ODS: Tluchořovi, Fuksovi a Šnajdrovi prý pomohl k trafikám  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
18. června 2013
14:03

Petr Nečas trvá na tom, že o korupci nešlo. Že to byl běžný politický obchod. Trafiky pro rebely však za korupci vyšetřovatelé označují. A ve světle nově zveřejněných odposlechů vyplývá, že se na domlouvání odměn pro rebely z ODS podíleli i další lidé. Třeba šéfové ČEZ a Českých drah.

Server E15 dnes zveřejnil přepis policejního obvinění Jany Nagyové a rebelů z ODS Tluchoře, Fuksy a Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckých mandátů, aby získali jiné posty. Vyplývá z nich, že se na trafikách pro rebely domlouval i Petr Nečas. A také další vlivní muži - šéfové státních a polostátních firem ČEZ a České dráhy, tedy Daniel Beneš a Petr Žaluda.

Šéfové ČEZ a Českých drah jednali s Nagyovou

"Předseda představenstva obchodní firmy ČEZ, a.s. Ing. Daniel Beneš uvádí, že ho napadlo, aby (předseda vlády RNDr. Petr Nečas) přijal jejich požadavky - pro toho funkce v NKÚ, pro toho VZP," píše se v policejních poznámkách k odposlechu telefonického hovoru Beneše a Nagyové. Svůj vliv pak měl uplatňovat i Žaluda.

"Je zcela běžné, že se o kandidátech na pozice v orgánech společnosti diskutuje," hájí však šéfa mluvčí Českých drah Radek Joklík. Podle mluvčího Kříže sice šéf ČEZ diskutuje s politiky o obsazení postů, ale nijak se nepodílel na sjednáváni dohody křesla ve Sněmovně za křesla ve "svém" podniku.

Policie: Trafiky sliboval sám Nečas

Vedle toho, že se objevila i jména Beneše a Žaludy, se však nejvíce přetřásá Nečasův podíl na údajném zkorumpování rebelů. Podle policie měl končící premiér zajistit úplatek i jeho poskytnutí.

Úplatky měly mít různou podobu. Šnajdr se stal předsedou dozorčí rady Čepro, Fuksa usedl do představenstva Českého Aeroholdingu. Tluchoř sám trafiku nedostal, ale z jeho popudu byli do dozorčí rady Českých drah zvoleni Libor Antoš a Roman Boček.

"Osoba označovaná ,Pyty‘ (z kontextu dalších hovorů je zřejmé, že jde o osobu Bc. Petra Tluchoře) byla mile potěšena volbou Mgr. Romana Bočka, MBA, do funkce člena představenstva obchodní firmy České dráhy, a. s., Bc. Petr Tluchoř v této souvislosti měl získat důvěru, že to ze strany Mgr. Jany Nagyové není hra,“ napsali policisté do usnesení.

Benda (ODS): Toto není korupční jednání

Premiér Nečas však ještě před složením demise odmítl, že by šlo o korupci. Podle něj jde o běžný politických obchod. A gremiu ODS se za něj postavila i jeho strana. "Toto není korupční chování," míní Marek Benda a upozornil, že za funkce nedostávali rebelové platy automaticky, ale až za odvedenou práci.

Právní názor policie je podle Bendy absurdní. "To bychom museli zrušit politiku jako takovou, nebo ať je za posledních 20 let rozdáno těchto oznámení stovky, možná stovky tisíc, když započítám obce i kraje," podotkl Benda.

"My máme pohled na dělení pozic ve veřejné sféře ten, že ho považujeme za legitimní součást politického rozdělení moci," dodal pověřený předseda ODS Martin Kuba. Míní, že práce v dotčených funkcích není finančním benefitem.

japos22 ( 19. června 2013 09:55 )

Už se to rozběhlo, stačí počkat na výsledek

japos22 ( 19. června 2013 09:51 )

Souhlasím, korupce je jasně definovaná... a pokud se bude postupovat striktně podle práva, mají prošetřovaní vážný problém

namoroman ( 19. června 2013 05:57 )

Ještě za to číslo dluhu patří další tři nuly

ornellatlustoprdka ( 19. června 2013 01:16 )

Koukám, zase moře tupců Policie přece neříká, že trafika (obecně umístění politika na nějaké teplé místečko) je kokonkrétní posouzení, konkrétní situace a hlavně důkazy. Je jasné, že se to dělo vždycky, ale až teď to policie podchytila a odposlechla. Jak víme, šlo o domluvu: "My vypadneme ze sněmovny a ty nám dáš trafiku". Pro mě a právníky kteří to komentují jasná korupce a policii tleskám. Nejen, že to bylo nemorální, bylo to i trestné. Vy, modrá verbeži, co tady teď blábolíte o "nadnesenosti", si vzpomňte co jste na to říkali, když se to v loni provalilo. Také jste je chválili a blábolili o "normálním politickém chování"???

laura666 ( 18. června 2013 22:35 )

NO--------FAKT BOMBA!!! NAJEDNOU SE K ÚPLATKŮM- TRAFIKÁM VYJADŘUJE KAŽDÝ KDO MÁ DO P... DÍRU............ALE JEDINEJ LÁSKA PODAL TR. OZNÁMENÍ!!!!!! FAKT HRDINOVÉ VŠICHNI..............ALE STEJNĚ O ŽÁDNÝ ÚPLATKY NEŠLO---KDYBY ANO- PAK BY SE MUSELY NARYCHLO STAVĚT DALŠÍ KRIMINÁLY PRO MINULÉ POLITIKY....TAKŽE ZBYTEČNĚ TU NEBLBNĚTE

Zobrazit celou diskusi