Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Peake vyhlásila boj lobbistům a trafikantům! Sama však trafiku dohodila

Karolína Peake chce omezit lobbisty v Česku. Patří mezi ně třeba známé trio Šlouf, Janoušek a dalík
Karolína Peake chce omezit lobbisty v Česku. Patří mezi ně třeba známé trio Šlouf, Janoušek a dalík  (Autor: Archiv Blesku. Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
16. května 2013
11:17

Vicepremiérka Karolína Peake by ráda v rámci boje proti korupci omezila působení lobbistů a také udělování trafik pro politiky. Má to háček. Sama Peake jednoho trafikanta na triku má - svého mladého spolupracovníka Pavla Kotrbu (25) vyslala do dozorčí rady pivovaru. Přesto šéfka LIDEM jisté kladné body za své návrhy posbírala.

Karolína Peake se s vervou pustila do boje proti korupci a nelegálnímu lobbingu. Na vládu tak zamířil její návrh na regulaci lobbingu. Peake by ráda prosadila, aby lobbismus, který v Česku prezentují třeba známé firmy Šlouf, Dalík, Janoušek a další, byl právně ukotven jako živnost. A regulován. "Tedy že by v rámci živnostenského rejstříku mohl vzniknout jakýsi registr lobbistů. Ti by pak byli dohledatelní," říká Peake pro LN.

Není však jisté, zda se návrh Peake podaří prosadit ještě této vládě. Ovšem i opozice tvrdí, že chce s problémem lobbingu pracovat. "ČSSD by iniciovala debatu a přijetí souboru opatření, která by měla lobbing ošetřit," tvrdí totiž šéf sociálně demokratických poslanců Jeroným Tejc.

Peake navrhuje vychladnutí politiků

Vedle toho se však nový návrh Peake na boj s korupcí týká i tolik diskutovaných trafik pro politiky. Vicepremiérka navrhuje, aby u bývalých politiků byla omezena možnost jejich působení ve společnostech, na které měli nějaké kontakty. A aby po odchodu z funkce "vychladli"...

Bývalý politik by na základě tohoto nařízení byl po určitý čas omezen, aby lobboval u organizací, se kterými byl dříve v kontaktu. "Rok vychladnutí u bývalých politiků určitě bude kontroverzní záležitostí," dodává Peake v LN. Mladých politiků však jako by se to netýkalo. Svého spolupracovníka Kotrbu (25) totiž Peake vyslala do dozorčí rady pivovaru.

Protikorupční policie bohatší o 69 milionů

Vláda také na na popud Peake posílila rozpočet protikorupční policie pro letošní rok o téměř 69 milionů korun. Podle návrhu Peake mají být peníze použity především na odvrácení havarijního stavu zastaralého technického vybavení a vozového parku jednotky.

"Ti, kteří s korupcí bojují, musí mít pro svou práci adekvátní podmínky. Jinak budeme vždy za zločinem jen pokulhávat," uvedla pro ČTK Peake. A dodala, že protikorupční policie za první pololetí loňského roku zajistila více než miliardu korun z kriminální činnosti. Organizace Transparency International označila program pro podporu boje s korupcí za "krok správným směrem".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cujevuxo ( 16. května 2013 14:35 )

nikdo jí nevolil, ať táhne ke tchýni do Číny

zidoniusek ( 16. května 2013 13:37 )

To je česko,zloděj z nejětších řve chyťe zloděje!!!!!!!!!!!

zlymikes ( 16. května 2013 12:59 )

prý usiluje o předsedkyni Federace čarodějnic ČR coby ukázková zástupkyně „rodu Homo megeres obludus,“ tedy osoba odporného exempláře tak otřesného chování a smrdutého vzhledu, že se jí štítí i hadi a štíři.

zada ( 16. května 2013 12:50 )

... jenom jednomu sehnala trafiku, a co ten rezatej právník?? toho co vyměnila s Nečasem za hlasování, ten její kamarád v úřadu vlády???? Peak je dítě socialstickýho bosse, tak co bychom chtěli!!!!

reggina ( 16. května 2013 12:47 )

Zobrazit celou diskusi