Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Znáte Staroměstský orloj? Slaví 600 let...

Staroměstská radnice je chloubou Prahy
 (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: Zuzana Pšenicová, hto - 
18. září 2010
21:45

V roce 1410 se na jižním průčelí Staroměstské radnice objevil podivuhodný astroláb, jehož hodinový stroj byl zázrakem tehdejší techniky. Legenda praví, že jej sestrojil Mistr Hanuš a že jej pak oslepili, aby nemohl udělat jiný takový. Jak to bylo doopravdy? A co všechno na orloji můžeme vidět?

Podle historických pramenů úžasný hodinový stroj dal dohromady hodinář Mikuláš z Kadaně a měl za něj podle kronik dostat dům, padesát kop grošů a pravidelnou roční gáži. Duchovním otcem ale byl někdo jiný – jistý Jan Šindel! Tento osobní lékař Václava IV., vynikající hvězdář a matematik, byl také znám pod jménem Johannes Andreae. Pravděpodobně z německého Hanse pak vznikl Hanuš a následně i legenda o jeho oslepnutí.

I tak skrývá orloj mnoho tajemství, která dodnes nebyla objasněna. Některé rébusy ale už rozluštěny byly. Například kamenná tvář se sloupem místo úst pod soškou Filozofa vlastně znamená stavitele Petra Parléře – Pierre je ve francouzštině kámen a Parler znamená hovořit…

638410:gallery:true:true

Babylonský čas

Nebo také arabský čas byl počítaný jen od východu do západu slunce. Čas je zobrazen jednoduchými černými arabskými číslicemi. Staroměstský orloj je na světě jediný, který tento čas zvládne měřit.

Staročeský čas

Začínal západem slunce. Říkalo se mu také italský. Vyznačují ho zlaté gotické číslice. Ukazuje ho zlatá ruka.

Středoevropský čas

Je označen zlacenými římskými číslicemi. Ukazuje ho sluneční ručička, která je výrazným ukazatelem orloje. Hodiny jej odbíjejí teprve od poválečné rekonstrukce, dokončené v roce 1948.

Měsíční ruka

Měsíc je dutá koule se šroubovicí a závažím uvnitř. Jak ručička s Měsícem obíhá číselník, závaží nutí kouli, aby se otáčela kolem své osy. Jedna půlka jejího povrchu je stříbrná, druhá černá. Měsíc tak dorůstá do úplňku a zase couvá, stejně jako na obloze. Kolem rafie se otočí za dvacet devět a půl dne, tedy od úplňku k úplňku.

Zvěrokruh

Uprostřed jsou znamení zvířetníku. Horní modrá část sféry představuje oblohu nad horizontem. Tady je sluneční rafi e během dne. Dolní část sféry představuje noc, vlevo je červeně zbarvená část svítání (Aurora) a východ (Ortus), vpravo je znázorněn západ slunce (Occasus) a soumrak po západu slunce (Crepusculum).

Zlatá ruka

Ukazuje na stupnici čtyřiadvacetníku (gotické číslice) čas staročeský, na římských číslicích čas středoevropský nebo také staroněmecký – v němž den začíná a končí o půlnoci, jak to známe dnes.

Astroláb

Tvoří základ každého orloje. Je to astronomický přístroj, jehož původ sahá až do doby starověku. Používal se k určování polohy hvězd, Slunce a Měsíce. Je to velký mosazný či měděný kruh, který se skládá ze dvou kruhových částí, spojených uprostřed čepem. Nastavením vzájemných poloh těchto kruhových částí je možno zobrazit polohu hvězd na obloze. Uprostřed astrolábu je znázorněna Země, dále jsou zde dva soustředné kruhy: Obratník Kozoroha a obratník Raka.

Mánesova kalendářní deska

Vznikla v polovině 19. století. Autorem návrhu i malířem byl Josef Mánes, který tuto zakázku bral jako prestižní úkol. Zobrazil dvanáct výjevů z dvanácti měsíců roku. Po obvodu umístil paprsky, které symbolizují 365 dní a jsou zde i jména světců.

638409:gallery:true:true

Dvanáct apoštolů a další figurky

Nad samotným orlojem se od 9 do 21 hodin v každou celou hodinu prochází dvanáct apoštolů – svatí Jan s kalichem, Barnabáš se svitkem papírů, Jakub s valchářskou holí, Ondřej s křížem ve tvaru X, Juda Tadeáš s kyjem, Tomáš s kopím, Pavel s mečem a knihou, Šimon s pilou, Bartoloměj s koženým svitkem, Petr s klíčem, Matěj neboli Matouš se sekyrou a Filip s křížem. Nad okénky s apoštoly je umístěn zlatý kohout, který kokrhá po každé přehlídce svatých. Byl sem dodán až v letech 1880–2 spolu s měchy, které vyluzují zakokrhání. Kamenný anděl mezi okénky patří k nejstarším figurám z období gotiky, i když originál už tu není – byl poškozen v roce 1945.

kokrouc_1 ( 19. září 2010 13:38 )

Ano, to je naprostá pravda. Živě si pamatuji na můj první výjezd "za železnou oponu" - do Linze v Rakousku (leden 1990), kde jsme mlsně koukali v cukrářství na koblihy - ty jsme si VUBEC nemohli dovolit, cena byla pro nás tehdy astronomická. Také jsme tam tehdy viděli (byla zima) v obchodě zeleninu ! - tady v CZ byly tehdá běžně (v zimě) dostání pouze brambory, cibule a česnek. O tom, jaký byl v CZ luxus třeba takový Deodorant FA ani nemluvě. Pěkně je to zmíněno v jedné scénce Miroslava Donutila. Proto nechápu, jak se někdo ohání, že máme stále nějaké východní platy a že prý málem zemřeme hladem.

kokrouc_1 ( 19. září 2010 13:33 )

Článek mě velice zaujal (mmch máte prohozeny obrázky/popisek u té Mánesovy partie - je tam napsáno "orloj" a u orloje je napsáno "mánesova kalendářní deska"). O tom co je na vlastním orloji kde napsáno čtu úplně poprvé, a to jsem prosím poblíž či přímo na Staromáku pracoval na různých místech nejmíň 12 let... holt jsem ho tehdy míjel, zavalen pracovními povinnostmi a registroval tedy jen ty známé sošky a apoštoly. Ale stále jaksi nechápu, jak se na tom kolosu rozpozná kolik je konkrétně "našich" hodin - jaký čas teda ukazují hodiny na přiložených obrázkách (třeba na tom s popiskama)?

kokrouc_1 ( 19. září 2010 13:22 )

Něco tak PŘÍŠERNĚ TRAPNÉHO jsem opravdu už dlouho nečetl. Mimo jiné je Praha plná tzv. náplav (zejm. na sídlištích co stavěli komouši), tj. jsem měl dojem že snad každá rodina z CZ má v PH příbuzeného a tudíž má při výletech kde se ubytovat...a bavit se o ceně za jízdenky v metru, to je snad opravdu přitažené za vlasy - kupte si celodenní MHD jízdenku! Prý "východní platy zůstaly"...no já se picnu.

jarda304 ( 19. září 2010 09:50 )

vy máte stále plat 1800 Kčs jako za komoušů ? Pokud byste uměla počítat, tak dnes jsou otraviny levnější nežli byly za soudruhů - jen připomenu tenkrát stálo máslo 10 Kčs o mase nemluvě , tedy pokud vůbec bylo- a platy byly tak desetinové oproti dnešku. Když Čech přijel do rakouska, neměl ani na kafe. Vy trpíte sklerozou nebo jste socialistický agitátor ?

Shelby16 ( 18. září 2010 23:25 )

všechno je tak strašně drahé, jízdenky na autobus a na metro podražily snad 10x za těch 10 - 15 let. Človek by tak rád cestoval, alespoň po památkách taky v tuzemsku, ale východní platy taky zůstaly a všude jsou západní ceny. Výlet pro chudou českou rodinu do Prahy je čím dál méně dostupný. Lidi v prvé řadě potřebují zaplatit čím dal dražší složenky za bydlení, potom trochu jídla, aby zemřeli hladem a na ostatní už jim skoro nezbývá. Česká chudina si dnes může památky Prahy prohlížet už jen na internetu virtuálně ze svých chudých příbytků a až nebude už ani na ten internet - tak nastane doba temna a hladomoru.

Zobrazit celou diskusi