Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Orloj nefunguje, věděli jste to?

Autor: Richard Veselý, Kjos - 
5. dubna 2011
08:40

Velké zklamání zažívají od pondělí návštěvníci metropole. Staroměstský orloj, jedna z nejznámějších pražských památek, je mimo provoz. Místo pohybujících se apoštolů, kokrhajícího kohouta a smrtky zvonící na zvonec turisté nacházejí jen nehybný orloj a ceduli informující o začínající opravě.

Mnoho turistů, kteří včera pod Staroměstskou věž přišli, bylo opravou nepříjemně překvapeno. Cestovní kanceláře jim o ní totiž většinou předem nic neřekly. Přesto někteří z nich vytrvale každou celou hodinu čekají, co se bude dít.

„Orloj bude mimo provoz až do 24. dubna, tedy skoro tři týdny. Tento termín jsme zvolili kvůli počasí. Za mrazu se oprava provádět nedá a během letní sezony je zase tlak ze strany turistů ještě mnohem větší,“ vysvětlil Karel Žbánek z firmy Hainz, která má opravu na starosti.

„Uděláme všechno pro to, aby se zprovoznění stihlo do Velikonoční neděle. Práce pak budou pokračovat, ale už za normálního chodu,“ uvedl. Opravovat se bude hlavně zeď v přízemní části věže a v prostoru za kalendáriem. Prach z opadávající omítky se totiž zanáší do soukolí orloje a hrozí jeho poškození. Během oprav ale dojde i na samotnou mechaniku, která orloj pohání.

Týkat se to bude například zlatého kohouta na vrcholku orloje. Ten by se měl po zásahu restaurátorů začít znovu hýbat! „Mechanika kohouta se dělala nová v roce 1947. Pohyb byl ale postupem let čím dál méně patrný. My ho chceme nyní navrátit tak, aby to bylo pro návštěvníky atraktivnější,“ uvedl Žbánek. Kohouta spolu s mechanikou si opraváři jako jediného odvezou do restaurátorské dílny.

Zbytek oprav bude probíhat uvnitř věže. K mechanice se opraváři dostanou po žebřících z vedlejší kaple. Práce začaly včera vybudováním dřevěné přepážky, která kompletně oddělí zednické práce od prostor, ve kterých se nachází soukolí orloje. Kalendárium, které není možné demontovat, je zakryto igelitem, utěsněným lepicími páskami. „Zednické práce začnou v úterý a současně bude za zástěnou probíhat i oprava mechaniky,“ dodal Žbánek.

capitan_jorge ( 5. dubna 2011 14:44 )

a je nám to Plesk plesk jedno.

kudlankabezbozna ( 5. dubna 2011 14:19 )

Já už jsem se vážně lekla, že na to vlítnul Bémův synátor

vojjaksvejk ( 5. dubna 2011 09:41 )

Kde nic není ani smrt nebere? V ČR lze dále škrtat. dokud nebudou nebožtíci po smrti propadávat v krematoriu roštem.Ale i to lze tajnou dohodou a vládním nařízením obejít stačí jim jen před ztuhnutím rozpažit!

vojjaksvejk ( 5. dubna 2011 09:26 )

Nejmenovaný ministr .Jejda ta gravidita není pohlavní nemoc ? Tak proč jsem hlasoval pro škrty porodného a snížit mateřskou .

vojjaksvejk ( 5. dubna 2011 09:24 )

Tupě škrtat a zvedat daně to i OSEL zvládne , nač je živit ať nám osel vládne!

Zobrazit celou diskusi