Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lukašenkova oslava ve znamení granátů

Autor: ČTK, ap - 
19. prosince 2010
17:16

Alexandr Lukašenko, který bývá označován za posledního diktátora v Evropě může být klidný. Prezidentem Běloruska zůstane i v dalším období. Opozice marně poukazuje na to, že volby jsou zmanipulované. Lukašenko se jim smál a chystané protesty zlehčoval. Jeho policie je však tvrdě ukončila.

Lukašenko (56) vládne v bývalé sovětské republice od roku 1994, podle institutu Ecoom blízkého vládě získá s přehledem čtvrtý mandát na dalších pět let.

Potvrzují to i první průzkumy prováděné u východu z volebních místností, podle nichž Lukašenkovi dalo hlas 74 procent voličů. Místní opozice již předem označila dnešní volby za zmanipulované a na dnešní podvečer přichystala v Minsku demonstraci.

Chceme volby bez Lukašenka

Opozice považuje prezidentské volby za již předem zmanipulované. Sedm z devíti opozičních protikandidátů vyzvalo své stoupence k protestním akcím.

Šéf opozičního hnutí  Uladzimir Njakljajev při hlasování demonstrativně před očima desítek novinářů vyškrtl z hlasovacího lístku Lukašenkovo jméno a napsal na něj velkými písmeny: Nové volby bez Lukašenka.

Opoziční kandidáti jsou bandité

Lukašenko protestům nepřikládá žádný význam. "Nemějte starost, nikdo dnes na náměstí nepřijde," tvrdil. Volby prý probíhají podle zákona. Tvrdil také, že opoziční předáci nejsou hodni spolupráce a že nebude vést dialog s žádnými bandity a sabotéry.

Navzdory jeho klidu však policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla. Úřadovaly obušky a ohlušující granáty. Při srážkách s policií byl zraněn i opoziční předák Uladzimir Njakljajev

husqarnowicz ( 19. prosince 2010 17:35 )

Lukašenko je sice diktátor, ale zcela určitě není idiot. Ví, že kdyby se "činil" jako Klaus a škodil jako on řadovým občanům vlastní země, byl by z trůnu dole raz dva.

Zobrazit celou diskusi