Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přes Bělorusko plyn nepůjde! Co bude dál?

Bělorusko plyn uzavře do té doby než zaplatí Gazprom dluhy
Bělorusko plyn uzavře do té doby než zaplatí Gazprom dluhy  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jak - 
22. června 2010
18:57

Bělorusko pozastavuje tranzit ruského zemního plynu dál do Evropy, dokud mu ruský vývozce plynu Gazprom nezaplatí dluh za tranzit.

Řekl to dnes běloruský prezident Alexandr Lukašenko a prohlásil, že obě země se ocitly uprostřed "plynové války". Přerušení dodávek přes Bělorusko se podle Evropské komise může dotknout jen Litvy, Polska a Německa. Česka se podle skupiny RWE přerušení dodávek nedotkne.

"Omezení ruských dodávek zemního plynu do Běloruska se žádným způsobem nedotkne zásobování České republiky. Ruský zemní plyn do ČR proudí jinou tranzitní trasou přes Ukrajinu a Slovensko," řekl mluvčí skupiny RWE v Česku Martin Chalupský. Vzhledem k nízké letní spotřebě a naplněným podzemním zásobníkům podle něj RWE plně garantuje dodávky zemního plynu pro své zákazníky v Česku.

Spor mezi Běloruskem a Ruskem může zasáhnout nejvýše 6,25 procenta evropské spotřeby plynu, sdělila dnes mluvčí Evropské komise Marlene Holznerová. "Litva, Německo a Polsko jsou jedinými třemi zeměmi, jichž by se to mohlo dotknout," uvedla mluvčí podle agentury Reuters.

Pomoc nabízí Ukrajina

Pomoc Gazpromu s tranzitem plynu do Evropy už nabídla Ukrajina, kde mohou plynovody nyní přepravit navíc 15 až 30 miliard krychlových metrů plynu v přepočtu na rok. "Pokud to bude nutné, bude ukrajinský systém přepravy plynu plnit přednostně dohody o dodávkách do Evropy," řekl dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov. Gazprom většinu plynu do Evropy posílá přes Ukrajinu a už dříve uvedl, že v případě problémů v Bělorusku by využil svých volných kapacit v tranzitu přes Ukrajinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi