Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odsouzený běloruský atentátník byl popraven

Autor: INT, zun - 
17. března 2012
10:55

Jeden z mužů, který byl odsouzen běloruským soudem k trestu smrti, byl již údajně popraven. Nejvyšší trest dostali Dzmitryj Kanavalav (25) a Uladzislav Kavaljov (25) za teroristický útok na běloruské metro, při kterém zahynulo 15 lidí a 300 jich bylo zraněno.

Trest smrti měl být vykonán na Uladzislavu Kavaljovi. Informovala o tom dnes jeho sestra prostřednictvím Facebooku. O tom, že byla poprava provedena, byla rodina obeznámena dopisem od Nejvyššího soudu. Ten byl datován na 16. března.

Proti usmrcení obou odsouzených byla v Bělorusku sepsána petice, pod níž se podpsaly tisíce lidí. Celý proces byl totiž plný nejasností a spekuluje se o tom, že by za atentát mohla být zodpovědná KGB nebo podobné složky Lukašenkova režimu.Oba muži prý totiž patřili k přívržencům opozice.

Kavaljov a Kanavalav byli odsouzeni nejen za dubnový atentát na metro v Minsku, ale i za pumové útoky v Vibetsku (2005) a Minsku (2008). Během nich nepřišel o život žádný člověk. Pětadvacetiletí muži se, dle slov obhájců, jen pokušeli upozornit na otřesné politické poměry, které v Bělorusku vládnou.

Matka Kavaljova tvrdí, že jde o vykonstruovaný proces a doznání obou mužů byla vynucena násilným mučením. Bělorusko je jediným státem Evropy, kde je povolen trest smrti. Stát, jemuž vládne muž o kterém se říká, že je posledním evropským diktátorem, je neustále napadán za porušování lidských práv.

 

 

vary ( 17. března 2012 19:16 )

Jestliže byli 100 procentně vini, tak je to to nejlepší, co mohli udělat. Jak může někdo někoho zavraždit, dostat 10let a po šesti je venku? Viz náš právní systém.

siroky11 ( 17. března 2012 13:58 )

To je pravda (příspěvek "husqarnowicz") - u nás se takovýto vrahounský dobytek vyznamenává!

siroky11 ( 17. března 2012 13:56 )

ermino ( 17. března 2012 13:48 )

Kdyby tihle kolaborující redaktoři měli mezi obětmi někoho ze svých blízkých, bylo by možná trochu míň špíny v jejich článcích.

husqarnowicz ( 17. března 2012 12:39 )

Mašínové po bělorusku. Jejich činy byly stejně podlé a zbabělé jako u Mašínů, i oni chtěli údajně dosáhnout změny režimu. Jenže zatímco u nás z Mašínů dělá tahle polofašistická vláda hrdiny, Bělorusové je potrestali po zásluze. Za terorismus je spravedlivý trest jenom jeden.

Zobrazit celou diskusi