Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Znásilňoval? Zesměšnil státníky a jde po něm Interpol

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
1. prosince 2010
10:21

Pomohl udělat z mocných "blbečky" a už má na krku závažné obvinění a v patách policii. Interpol oznámil, že vydal mezinárodní zatykač na zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangea, kterého Švédsko stíhá kvůli podezření ze znásilnění, sexuálního obtěžování a nedovoleného nátlaku. Server na sebe v minulých dnech upozornil, když odtajnil depeše, které ukazují světové státníky v hodně nelichotivém světle.

Interpol zařadil kontroverzního devětatřicetiletého Australana na svůj seznam hledaných lidí na žádost Švédska.

Interpol vydal varování nejvyššího, tedy červeného stupně, což 188 členských států opravňuje hledané osoby předběžně zatknout a vydat do země, která je bude vyžadovat. Podle Interpolu tento krok podezřelému nyní ztíží cestování.

Julian Assange spáchání jakéhokoli sexuálního deliktu ve Švédsku popírá. Už dříve naznačoval, že za jeho obviněními ze sexuálních deliktů mohou stát americké služby.

Assange je nyní mimo Švédsko a místo jeho pobytu není známo. Podle některých zdrojů se pohybuje mezi Švýcarskem a Británií.

Pichlavý trn v patě

Portál WikiLeaks, který se specializuje na zveřejňování tajných dokumentů, letos už dvakrát zveřejnil tajné dokumenty o válce v Iráku a spojeneckých operacích v Afghánistánu. Vysloužil si za to ostrou kritiku Pentagonu.
V neděli začal publikovat 251 000 tajných diplomatických depeší USA, což vyvolalo rozhořčení Washingtonu a rozčarování mnoha vlád.

husqarnowicz ( 2. prosince 2010 10:31 )

Máte úplnou pravdu. Jen naší servilní vládě to nedochází. A jestli dochází a nevadí jí to,tím hůř.

klotilda ( 2. prosince 2010 10:05 )

A bude obtížné obnovit spojení.To je asi tak celý důsledek této aféry.To ,že USA nejsou žádný Mirek Dušín ale za vše si nechávají tvrdě platit a jejich zájmy jsou i v talířích lidí na druhém konci světa ,do kterých nejen koukají, není žádné tajemství.Dělají to tak tisíce let stará společenství,dělají to i necelých třista let staré USA.

derek ( 2. prosince 2010 05:29 )

tak se není čemi divit.

husqarnowicz ( 1. prosince 2010 18:54 )

Americká diplomacie konečně přišla na to, že kdo s čím zachází,tím také schází. Pro diplomacii USA to není ani tak 11.září,jako spíš Waterloo. Tak obrovské faux pas si svou arogancí a intrikami jenom zasloužili,ty zveřejněné dokumenty musí být pro spoustu lidí skvělé čtení. Aspoň se vztahy pročistí a uvidí se,kdo je vůbec kdo. Ale USA to bude pořádně bolet.... Zajímalo by mě,jestli tam je taky něco o Bushově slouhovi Vondrovi a salonním slovanobijci a humanitárním bomberovi Havlovi.

akrapaz ( 1. prosince 2010 15:21 )

přesně, jak se ty tady zesměšňuješ, hňupe!

Zobrazit celou diskusi