Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikly přezdívky politiků: Hitler, Teflonová lady a Nahatý císař

Autor: pf, ČTK, jos, jaj - 
28. listopadu 2010
11:50

Světem hýbe nebývalý únik tajných informací! Včera pozdě večer světové deníky zveřejnily tajná americká hlášení, která jim poskytl server WikiLeaks. Depeše odhalují zákulisí světové politiky. A nejen to! Například ruského premiéra Vladimira Putina označují za »alfa samce«. Mezi dokumenty jsou i materiály z americké ambasády v Praze!

Jedenácté září pro světovou diplomacii! Tak italský ministr zahraničních věcí Franco Frattini hodnotí fakt, že se některé americké materiály s označením »důvěrné « nebo »tajné« dostaly na oči veřejnosti.

Depeše pocházejí z období od roku 1966 až do letošního února. Obsahují důvěrnou komunikaci 274 zastupitelských úřadů po celém světě. Server uvedl, že hlášení ukazují rozsah špionáže USA vůči jejich spojencům a dokonce i OSN. Spojené státy přehlížejí porušování lidských práv či lobbují za americké korporace. Údaje švédského serveru WikiLeaks zveřejnil již v neděli pozdě večer mimo jiné francouzský list Le Monde nebo britský The Guardian.

Nelichotivé přezdívky, tvrdé charakteristiky

Depeše jsou pro špičkové světové politiky značně kompromitující – ruského premiéra Vladimira Putina rovnou označily za »alfa samce«, který si svou energii vybíjí na oslavách s italským premiérem Silviem Berlusconim. Naopak Dmitrij Medveděv je popisovaný jako ustrašený a nerozhodný člověk.

Berlusconi je dle zpráv zase nezodpovědný, domýšlivý a neefektivní coby moderní evropský vedoucí představitel, cituje italský tisk americkou chargée d'affaires v Římě Elizabeth Dibbleovou. Ta prý v jiném telegramu do Washingtonu napsala, že šéf italského kabinetu je fyzicky i politicky slabý v důsledku svých probdělých nocí a sklonu k oslavám. Berlusconi se prý podobným zprávám dobře zasmál!

Náháč, Hitler, Teflonka

Francouzského prezidenta mají Američané za »nahatého císaře«. Afghánský prezident Hamíd Karzáí je podle amerických diplomatů paranoidní slaboch, íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je v depeších srovnáván s Adolfem Hitlerem. O libyjském vůdci se američtí diplomaté dozvěděli, že s sebou vozí jako lékařský doprovod vnadnou ukrajinskou blondýnu. Schytala to i německá kancléřka Angela Merkel, která dostala přezdívku Teflonová lady.

Dokumenty dále ukazují, jak USA využívají svá velvyslanectví pro špionážní účely. Diplomaté prý mají za úkol od svých kontaktních osob získávat informace i přísně osobní detaily, např. značky aut, čísla platebních karet, otisky prstů nebo dokonce vzorky DNA.

Mezi tajnými americkými depešemi, jež získal server WikiLeaks, jsou i hlášení z velvyslanectví USA v Praze. Vyplývá to ze statistik britského deníku The Guardian. Podle něj jde celkem o 1271 dokumentů. Zhruba stejný počet uniknutých hlášení pak pochází z americké ambasády v Bratislavě.

Jak se zprávy zmiňují o Praze

Server WikiLeaks zatím zveřejnil jenom jednu depeši z pražské ambasády USA. Pochází z loňského října a týká se například předchozí zářijové schůzky tehdejšího ministra zahraničí Jana Kohouta se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou v New Yorku. Setkání se uskutečnilo krátce poté, co Spojené státy ustoupily od původního plánu protiraketové obrany, který počítal s vybudování radarové základny v Česku.

Hillary Clinton na něm podle depeše "vyzvala Čechy, aby spolupráci obou zemí 'pojímali široce' a nesoustředili se jen na vojenskou spolupráci". Zmiňuje nicméně také silné odhodlání české strany podílet se významným způsobem i na novém systému protiraketové obrany.

Washington protestuje

Server WikiLeaks v neděli na internetu začal zveřejňovat první ze zhruba čtvrt milionu tajných amerických diplomatických depeší, které má k dispozici. Zároveň uvedl, že tajná hlášení z ambasád Spojených států po celém světě hodlá umisťovat na internet po dávkách několik měsíců. Ještě předtím média v několika zemích zveřejnila vybrané depeše. Bílý dům to odsoudil. Server WikiLeaks podle něj svým krokem může ohrozit životy.

Je to běžná praxe diplomatů

"Tyto dokumenty odhalují rozpor mezi veřejnou tváří Spojených států a tím, co říkají za zavřenými dveřmi. Ukazují také, že pokud občané v demokracii chtějí, aby se vláda řídila jejich přáními, měli by žádat informace o tom, co se děje v zákulisí," uvedl server.

Podle americké administrativy nicméně zveřejněné informace jsou součástí běžné práce diplomatů, která staletí nemění. "Diplomati shromažďují informace, které utvářejí naši politiku a činy. Diplomati všech zemí dělají totéž," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley.

akia ( 30. listopadu 2010 22:11 )

je správný. Kope za Ruskou federaci a kope za ni dobře.

husqarnowicz ( 29. listopadu 2010 19:02 )

s hadím ksichtem a s duší fízla z KGB

divenka ( 29. listopadu 2010 09:59 )

éto bolšój čelověk

zaviracispendlik ( 29. listopadu 2010 06:31 )

třeba se dočkáš

Zobrazit celou diskusi