Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostuda Francie: Nepozvali Merkel na oslavy vylodění, aby nemuseli zvát i Čechy?!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
1. prosince 2010
16:34

Na povrch vyplula šokující informace. Francie prý loni nepozvala německou kancléřku Angelu Merkel na oslavy 65. výročí vylodění západních spojenců v Normandii proto, aby nemusela zvát i zástupce Polska, Itálie a Česka! Vyplývá to z depeše amerického velvyslanectví v Paříži, již zveřejnil server WikiLeaks.

Francouzský diplomat Jean-David Levitte před oslavami klíčové operace druhé světové války z roku 1944 vysvětloval na americké ambasádě, proč na oslavách nebudou Němci.

"Je to moje chyba. Upozornil jsem prezidenta Nicolase Sarkozyho na to, že v takovém případě by musel pozvat vedoucí představitele Itálie, Polska a také České republiky," uvedl. Všichni pozvaní státníci by navíc podle něj na oslavách museli mluvit, což by "prodloužilo již tak dlouhé oslavy".

Nepozvali ani britskou královnu

Francouzi loni v případě oslav čelili kritice, že je chtějí přeměnit pouze na francouzsko-americkou událost a setkání Sarkozyho s tehdy novým americkým prezidentem Barackem Obamou. Velkou pozornost tenkrát vzbudilo to, že Paříž na oslavu nepozvala britskou královnu Alžbětu II. Přitom Američané se tehdy o její přítomnost na události zasazovali.

Jedinými dalšími zahraničními státníky, kteří se nakonec oslav vylodění v Normandii zúčastnili, byli britský premiér Gordon Brown a kanadský ministerský předseda Stephen Harper. Z americké depeše uveřejněné serverem WikiLeaks vyplývá, že je Francouzi pozvali kvůli tomu, že "měli doma tak velké politické potíže, že byl ohrožen osud jejich vlád".

Co se ještě dozvíme?

Právě server WikiLekas v současné době dále postupně zveřejňuje více než čtvrt milionu tajných a důvěrných depeší amerických ambasád z celého světa. Odhalil tak například i zákulisí mezinárodní diplomacie. Na svou stránku ale dosud umístil jen jedno hlášení, které pocházelo přímo z pražské ambasády.

Z hlášení z jiných ambasád ale například vyplynulo, jakými argumenty se Rusko bránilo plánované výstavbě součástí protiradarové obrany v Česku a Polsku. Jestli se dozvíme i něco víc, bude to asi dost zajímavé.

husqarnowicz ( 2. prosince 2010 07:50 )

Teď by zase mohy zahraniční servery,noviny atd. přestat prznit česká jména tím,že v nich nebudou vynechávat háčky a čárky.

cleopeta ( 2. prosince 2010 00:06 )

Za to, ze se jako prvni zpravodajsky server v CR odhodlal k neprzneni zahranicnich zenskych jmen.

zlymikes ( 1. prosince 2010 18:45 )

věděli proč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa