Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Američané v šoku: Vláda jim tajila otřesné skutečnosti z války v Iráku

Julian Assange, zakladatel serveru Wikileaks, na tiskovce oznámil, že jeho portál brzy odtajní i dokumenty o válce v Afghánistánu
Julian Assange, zakladatel serveru Wikileaks, na tiskovce oznámil, že jeho portál brzy odtajní i dokumenty o válce v Afghánistánu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
25. října 2010
10:30

Portál WikiLeaks o víkendu šokoval svět zveřejněním tajných amerických dokumentů, které podrobně mapují spojeneckou válku v Iráku. Svět se dozvídá o krutém mučení Iráčanů, o zatajování skutečného počtu zabitých civilistů, o neochotě vyšetřovat nechutné chování vojáků.

Materiály přinášejí svědectví o krutém týrání vězňů iráckou armádou a policií a zpochybňují oficiální americké údaje o počtech zabitých civilistů. Zaskočená veřejnost žádá vysvětlení, americká oficiální místa ale zatím mlčí. Ministryně zahraničí Hillary Clinton odkázala novináře na komuniké ministerstva obrany, mluvčí Pentagonu Geoff Morrell se omezil na prohlášení, že zveřejnění dokumentů je ostudné. Současná irácká vláda obsah dokumentů označila za špinavou politickou hru.

Zveřejněno bylo 391 831 dokumentů, většinou polních hlášení nižších velitelů, která popisují významnější bojové akce v období od 1. ledna 2004 do konce roku 2009.

Trhali jim nehty

Dokumenty obsahují informace o krutých případech mučení, kterého se na vězních dopouštěli iráčtí vojáci a policisté. Nechybí mezi nimi polévání vězňů vroucí vodou, strhávání nehtů, týrání elektrickým proudem na chodidlech a genitáliích nebo zavádění lahví nebo kusů dřeva do konečníku.

Americká armáda prý o těchto praktikách věděla, ale hlášení o případech mučení vězňů nevyšetřovala. Z detailního porovnání, které média stačila během víkendu provést, navíc vyšlo najevo, že irácké válce padlo zřejmě za oběť o 15 000 civilistů víc, než uvádějí americké statistiky.

OSN vyzvala Obamu k reakci

Ústy svého zástupce pro lidská práva Manfreda Nowaka se ke zveřejnění dokumentů vyslovila i OSN. Vyzvala amerického prezidenta Baracka Obamu, aby záležitost náležitě prověřil.

Zástupci WikiLeaks v sobotu na tiskové konferenci v Londýně oznámili, že v brzké době zveřejní na 15 000 tajných dokumentů americké armády o afghánské válce.

paila ( 26. října 2010 09:20 )

no bóže, Amíci právě zjistili,to co ví Evropa od samého začátku války a jsou překvapení, to je mi tedy novinka ... zbytek světa o tom týraní ví už dlouho, ale USA si to nechtělo přiznat, nechtělo to vidět. a hlavně nechtělo nijak zasáhnout. Američané jsou z mého hlediska nejnaivnějším národem světa, který věří svým politikům. Sice ne každý Američan = hňup, ale těch, co jsou "brainwashed" (vygumovaných) je nespočítatelně

husqarnowicz ( 25. října 2010 19:00 )

To bude určitě zase nějaká levičácká propaganda. Vždyť USA jsou naším vzorem,ty by nic takového nedopustily,že,pane Vondro,pane Havle...?

husqarnowicz ( 25. října 2010 18:56 )

husqarnowicz ( 25. října 2010 18:56 )

wrunx ( 25. října 2010 17:39 )

Jisteže to ví "někdo". Začalo to globální sdělovací a politickou masáží pomocí lži, že Irák vlastní chemické a biologické zbraně (které se ehm... jaksi... dodneška nenašly).

Zobrazit celou diskusi