Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Japonsku se ztrácejí senioři starší 100 let

Autor: ČTK, jak - 
11. září 2010
10:58

Mediální zájem o pohřešované japonské seniory starší 100 let odhalil izolaci a osamělost, které čelí množství těch nejstarších obyvatel Japonska, jež se potýká s rychle stárnoucí populací.

Vlnu skandálů rozpoutalo v červenci zjištění, že údajně nejstarší, 111letý obyvatel metropole Tokia je už 30 let po smrti. Jeho ostatky byly nalezeny v mumifikovaném stavu v jeho domově a úřady zahájily vyšetřování rodinných příslušníků, zda nepodváděli s cílem pobírat za zemřelého penzi.

Od té doby se nepodařilo lokalizovat přes 250 seniorů. Množí se zprávy o tom, že řada starých lidí umírá opuštěná bez zájmu svých rodin, sousedů i přepracovaných dobrovolníků působících ve sféře sociální péče.

Úředníci zjistili, že spousta seniorů se odstěhovala z rodinných domů a od té doby už o nich nikdo neslyšel. Mezi nimi je i údajně nejstarší obyvatelka Tokia Fusa Furujová, které by mělo být 113 let. Na adrese, kde je registrována, nežije a nikdo z příbuzných netuší, kde se teď nachází.

V Japonsku žije podle oficiálních údajů asi 41.000 lidí starších 100 let a obyvatelky země drží již čtvrt století světový rekord v délce života. Do roku 2015 bude podle očekávání vlády v zemi více než čtvrtina ze 127 milionů občanů starší 65 let. Třetina seniorů přitom bude podle odhadů do roku 2020 žít osamoceně, ať už kvůli stoupající rozvodovosti či stárnutí populace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi