Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Populace v pondělí přesáhne sedm miliard!

Indie se brzy stane nejlidnatějším státem světa
Indie se brzy stane nejlidnatějším státem světa  (Autor: Reuters)
Autor: evak, ČTK - 
30. října 2011
10:43

Počet obyvatel světa v pondělí 31. října oficiálně překoná hranici sedmi miliard; alespoň tedy podle Zprávy o stavu světové populace 2011, kterou zveřejnil Fond OSN pro otázky populace (UNFPA).

Den, kdy sedmimiliardová hranice padne, byl vybrán na základě demografických projekcí a představuje jen symbolický mezník na strmě stoupající statistické křivce zaznamenávající dech beroucí rychlost, jakou roste počet obyvatel naší planety.

Během posledních 50 let lidstvo přibývalo tempem, které bylo kdysi nepředstavitelné. Až do roku 1959 mu trvalo dosažení tří miliard, ale od té doby počet pozemšťanů prudce vzrostl a poslední miliarda přibyla za pouhých 12 let. Zpráva UNFPA navíc předpovídá, že do roku 2050 bude na Zemi pravděpodobně 9,3 miliardy obyvatel, počet obyvatel Afriky se ztrojnásobí a Indie v populaci předběhne Čínu.

Lidstvu se zatím podařilo popřít truchlivé předpovědi všech sýčkujících proroků, kteří varovali, že planeta není schopná uživit rostoucí počet lidí. Například v roce 1968, kdy na Zemi žila polovina současného počtu obyvatel, publikoval americký biolog Paul Ehrlich knihu Populační bomba, v níž předpovídal, že v 80. letech vymřou stovky milionů lidí hlady kvůli přelidnění.

Svět se ale prozatím ukázal jako fyzicky schopný nakrmit, poskytnout přístřeší a obživu mnohem vyššímu počtu lidí, než si dříve uměl kdo představit. Od roku 1820 na úsvitu průmyslové éry do roku 2008, kdy globální ekonomiku postihla recese, se hospodářská produkce na osobu zjedenáctinásobila.

A připsat se dají i další úspěchy. Podle údajů OSN se průměrná délka života ze 48 na počátku 50. let minulého století zvýšila na současných zhruba 68 let. Za stejnou dobu klesl průměrný počet dětí na jednu ženu na celém světě z pěti na 2,5 a světová populace nyní narůstá o 1,1 procenta každý rok, což je polovina zatím nejvyššího průměrného přírůstku ze 60. let minulého století.

Téměř dvě třetiny žen mladších 50 let, které jsou vdané nebo žijí v partnerském svazku, používají nějaký druh antikoncepce. Tím ubývá nejen počet žen, které by jinak mohly zemřít při porodu, ale především ročně ubudou miliony potratů, což je fakt, který mohou oslavovat jak stoupenci, tak odpůrci legálních potratů.

Spousta špatných zpráv ale stále ještě zůstává. Téměř polovina světa přežívá za dva dolary denně či méně. V Číně je jich 36 procent, v Indii 76 procent. Více než 800 milionů lidí žije ve slumech. Stejný počet převážně žen je negramotných.

Zhruba 850 milionů až 925 milionů lidí žije v potravinové nejistotě nebo chronické podvýživě. Ve většině Afriky a jižní Asie je v důsledku chronického hladu více než polovina dětí zakrnělých, tedy s nižší vahou, než jakou by ve svém věku měly mít. Zatímco svět v letech 2009 až 2010 vyprodukoval 2,3 miliardy tun obilnin - tedy dost kalorií na uživení devíti až jedenácti miliard lidí - jen 46 procent tohoto množství skončilo v lidských ústech. Domácí zvířata sežvýkala 34 procent a 19 procent šlo na průmyslové využití, jako jsou biopaliva, škrob či plasty.

Obrovsky narůstají lidské požadavky na zemi, ačkoli atmosféra, oceány ani pevniny nejsou o nic větší, než byly, když se začalo vyvíjet lidstvo. Už nyní více než miliarda lidí žije bez odpovídajících dodávek pitné vody. Zhruba dvě třetiny sladké vody jsou používány na zemědělství. Během následujícího půlstoletí se zvyšujícími se příjmy budou lidé chtít čím dál tím víc kupovat zemědělské produkty, které vyžadují víc vody. Čím dál tím větší požadavky na vodu budou mít také města a průmysl v rozvojových zemích.

A jakkoli je současná éra dobou mladých, kdy lidé mladší 25 let tvoří už 43 procent světové populace a v některých zemích až 60 procent, stoupá také počet starších lidí. Na světě nyní žije na 893 milionů lidí starších 60 let a do poloviny století jejich počet vzroste na 2,4 miliardy.

lukreciab ( 30. října 2011 22:32 )

Tím Reflexem a vůbec..: je staré přísloví, že k ničemu není se "mrtvému koukat do pr..le" - takže Heinrich??? A pak jen plytkost. O bulváru - to je jen k tomu, aby člověk občas narazil na něco takového, co je třeba tu a sdělil pod to svůj komentář. Fakt nekomentuji Františku Čiškovou, deník IB nebo co má s kým a proč Záruba? A víte, co je na tom "nejhorší"? Že kdyby měla ta média o čem psát a nepsali takové zhovadilosti, lidi by to zajímalo, ne že ne! To je jen zase uměle lidem vnucováno! Je to stejné, jak v TV: uděláme jim takový pořad, aby si k tomu dřepli, naprogramovali ten zbytek energie na neutrál a mohli jít zítra zase s prázdnou hlavou hákovat na naše dluhy, který jsme nadělali...

lukreciab ( 30. října 2011 22:26 )

Média by mohla být velice dobrý sluha, ale jsou - bohužel - jen nedobrý Pán. Resp.: poslouchají své Pány. Média, reklamy&co. mají tu moc, kterou jim člověk dovolí... Pokud "ovce poslechnou", Páni si mohou mnout ruce. Je na každém z nás, aby se učil a učil ty okolo sebe poslouchat svůj rozum a uplatňovat ho. Argumentujete tím, že rozeštvala ty a ty. Ale o tom jim jde. Aby pak "někdo mohl jít na pomoc". Třeba tím, že ve střední Evropě za upocení Nečase a Obamovým poplácáváním "Vy jste naši spojenci" nám USA "pomohli" zřízením vojenské základny, výcvikovým táborem, dostavěním Temelína.. Ale proč vojenské základny - nějaké reálné nebezpečí? Doporučuji: http://totalnisvetovlada.sweb.cz a nejen to. Víc hledat fakt nezávislé info. Světová (a následně už jen filtrovaná lokální média) ovládá ŠEST lidí (doslova). Proč? Zamýšlíte se někdy nad tím? Celosvětovým problémem je hliník vypouštěný v masovém měřítku do ovzduší (tzv."chemtrails"-zadejte si to na youtube (je to i s cz titulky). Hliník obsahují všechny antiperspiranty..a jasně, že je na ně masivní reklama (dejte si alobal pod paží a pak se divte, jaktože mám rakovinu prsu, jaktože to mají i muži...a máme tu zase kde inkasovat peníze-na výzkumy, léčbu,...). Nejsem a nechci být ujišťována. Kdybych taková byla (a lidí, kteří se už nespokojí s "je to tak a basta" je čím dál-zaplaťpánbůh víc), musela bych být prostě blbá. A kromě toho: já v médiích a reklamě pracovala (a svým způsobem dál pracuji). Podívejte se na dnešní Reflex. Oni nemají jiná témata, než Heinrich, dokola omílají Adolfa Nebela nebo anketa o přechodu času na zimní, nemluvě o Paroubkově ze je Hus a kus nevímčeho? Alespoň, že ta Kvitová vyhrála a že jí mohl Klaus sdělit, že mu udělala radost. Kde byl, když zemřeli neméně slavní naši kluci hokejisti? Já si jen rovnám informace v hlavě a přemýšlím, kdo a proč má zájem mi do hlavy cpát lži, vnucovat, že musím mít to a to, jinak nebudu "IN" a abych byla, tak si na to půjčit. Za sebe myslím, že je čas, aby si ty

cliffender ( 30. října 2011 21:56 )

Lukrecia,bohužel, v demokracii nyní mocná media vsadila na rozeštvávaní lidí, zejména střední třídy navzájem. Levicoví-pravicoví, podnikatelé-zaměstnanci, bílí-černí, věřící-ateisti,staří-mladí, Češi-Slováci, buzici-ostatní, věrní-nevěrní, vzdělaní-nevzdělanci atd... a podstata unká!!!!!!

gogo ( 30. října 2011 21:40 )

Buďte ujištěna, že člověk se nechá zlomit velice snadno... Velice snadno... Kdyby se nedal, nebyly by například ani reklamy... Ani takové výsledky voleb u nás, jako byly ty poslední....

lukreciab ( 30. října 2011 21:03 )

To jsou statistiky v duchu "když já mám 100tis. a ty 1.000, tak průměrně máme 50,5tis.". OSN je něco, jako budoucí totalitní vláda a hledá si těmito alarmujícími stanovisky obecnou podporu pro kontrolované "hubení" lidí. V USA i Evropě jsou již v platnosti zákony, které většina lidí ani netuší. Každopádně bude trestné si na vlastní zahrádce vypěstovat i rajče, zkrátka jakoukoli zeleninu, byliny? Jen v lékárně. Vše "kontrolovaně" pěstované, nuceni si kupovat v různých marketech, pěkně fluor do sebe a jiné totalitně kontrolované "sračky", ony se účinky pomalu ale jistě dostaví. Nemluvě o tom, že peníze se vyrábí z dluhu, takže bez "střední třídy", která ty peníze bude vydělávat a odevzdávat státu (a ten zase "vyšším mocnostem", protože budou "jasná pravidla", kam si "krajské"-jakože dnes "státní" vlády "budou moct vyskakovat", jinak hospodářská embarga atd.-to už jsou osvědčené praktiky, nad kterými se běžný konzument Václava Moravce a filtrovaných oficiálních médií nemůže zamyslet, protože je bere jako "spravedlivé" se to neobejde (dnes jsem slyšela jednu větu /bohužel můj otec VM hltá/, ze si za to "střední třída může sama, že si cca 15 let žila "nad poměry". Může si za to sama. Protože co se jí předhodí, to sežere a nepřemýšlí. Jinými slovy: chudí se do plánu nehodí, protože jsou nepohodlní v mnoha směrech (a není to hezký pohled). Ne, na světě je tolik zdrojů, že se o tom leckomu ani nesní. Nicméně by člověk musel zařvat DOST, TOHO SE NEÚČASTNÍM. Ale STRACH je mocný Pán, takže nás budou strašit dokud nedosáhnou toho, co si již dáááááávno naplánovali. A nejsou to žádné rádoby "konspirační teorie". Buď se "člověk" nechá zlomit lživými argumenty a nebo...: I S L A N D (například...)

Zobrazit celou diskusi