Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Francouzi zakázali zahalování muslimek

Burka - ilustrační foto
Burka - ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
13. července 2010
18:21

Francouzští poslanci schválili zákaz nošení muslimských oděvů zahalujících celou tvář žen. Návrh zákona podala vláda. Podle ní přispěje k rovnosti mezi pohlavími a k odstranění diskriminace žen.

Zákon zakazuje ženám nosit na veřejných prostranstvích včetně ulic burku (nebo obdobné oblečení zvané nikáb), které zakrývají celý obličej. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 150 eur (asi 3800 korun) nebo povinné docházení na hodiny výchovy k občanství. Jedna z pasáží zákona se vztahuje i na muže, kteří své manželky a dcery nutí zahalovat obličej. Těm hrozí až rok vězení a pokuta 30.000 eur (760.000 korun).

Předseda poslanecké frakce vládního Svazu pro lidové hnutí Jean-François Copé se vyslovil pro to, aby byly předem odstraněny všechny možné právní výhrady. Socialisté upozornili, že případné zamítnutí zákona Státní radou by byl "neocenitelný dárek pro extremisty, proti nimž všichni bojujeme". Podobný zákon byl už letos v dubnu schválen v Belgii.

Pět milionů muslimů ve Francii

Ve Francii, která má 63 miliony obyvatel, žije asi pět milionů muslimů. Burku nebo nikáb podle nedávno zveřejněných údajů nosí jen asi 2000 muslimských žen.
Vedení francouzské muslimské obce uvádí, že nošení burky nebo nikábu korán nevyžaduje a že ve Francii je nevhodné, ale vyslovuje obavy, že zákaz negativně ovlivní pohled veřejnosti na muslimy.

Francie už před několika lety zakázala nošení "okázalých náboženských symbolů" ve veřejných školách a institucích. I když teoreticky se to týkalo i symbolů jiných náboženství, v praxi toto opatření směřovalo hlavně proti muslimským šátkům. Zákaz vzbudil mezi francouzskými muslimy i v některých muslimských zemích negativní reakce.

radan65 ( 15. července 2010 21:07 )

Nejsem si jisty jestli pozvali nebo prijali ale jsem si jist ze prijeti kulturnich hodnot hostitele s stim souvisi U nejen muslimskych francouzu lze vypozorovat ze na prvnim miste jsou zakony koranu a az pak ty hostitelovy Ovsem zakony koranu velmi a velmi pokroucene a zneuzite k jinym ucelum nez by mely slouzit Prave nikaby a burky jsou vysledkem, samo ze ne jedinym je zajimave sledovat jak to souvisi s mnozstvim , pri malem prijemni a laskavi se zvysujicim se stale agresivnejsi a se snahou vynucovat

benicek10 ( 14. července 2010 23:51 )

Naprostý souhlas!Všechno mě před tímhle názorem smazali,ale musíme být víc slyšet.Žádné multi-kulti a naše pitomé slípky,co se hrnou do náruče všem arabášům nchat vykvokat.

anka ( 14. července 2010 17:35 )

diky za tvuj nazor....vzdycky tu trcim se svymi nazory........ ))) no....ja uz si pomalu koupila letenku s Air France.....a ted teda hodne premyslim, ze poletim s nekym jinym......

akrapaz ( 14. července 2010 17:31 )

Jenom ať jim ty hadry z těch ksichtů strhají a pokud se neumí podřídit státu, ve kterém žijí, tak ať táhnou do pr....le! Nikdo jich nebude postrádat! Jsou s nimi jenom problémy!

anasyi ( 14. července 2010 16:15 )

ono je rozdil jet do muslimske zeme jako turista,a neco je jine,tam zit.Jako turista,se nebudu chovat jako hulvat,ale muzu si delat co chci a dat si co chci,ale pokud tam bych chtela zit,coz nepripada ani v uvahu,musim respektovat jejich zvyky a zakony.jak jsem psala jinde,pruserem Francie je,ze je nabrali,a teprve ted jim kladou podminky,za jakych podminek muzou ve Francii zit.Obavam se pouze,i jak psala anka,ze tohle bude mit odevzvu

Zobrazit celou diskusi