Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

1. den volebního finále: Slušná účast, na Šumavě došly lístky kvůli lyžařům

Volební finále, den první: Volili lyžaři na Šumavě, i řádové sesty ve Velehradě
Volební finále, den první: Volili lyžaři na Šumavě, i řádové sesty ve Velehradě  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
25. ledna 2013
22:11

První volební den velkého finále přinesl opět solidní zájem voličů, podobně, jako tomu bylo v 1. kole. Volilo se všude možně - lidé totiž hojně využívali voličských průkazů, díky nimž nemuseli volit jen v místě svého trvalého bydliště.

Právě velký zájem voličů odjinud zaznamenali v lyžařských střediscích, kde kromě místních dorazili do volebních místností i lidé, kteří vyrazili na víkend na hory. Na Šumavě se dokonce místy potýkali s nedostatkem volebních lístků.

Velký zájem o volby však byl i ve velkých městech. Vyšší účast registrovaly volební komise ve Středočeském, Ústeckém, Jihomoravském a Zlínském kraji. Srovnatelný zájem s prvním kolem byl podle odhadů v Libereckém, Jihočeském nebo Olomouckém kraji. Velký zájem o volby mají i Pražené.

V Čimelicích na Písecku, kde vyrůstal Schwarzenberg, přišlo k urnám přibližně 30 procent voličů. "Zájem je tu vyšší než při prvním kole," potvrdila členka komise. Podobně v Lánech na Kladensku, kde je letní sídlo prezidentů, jen za první půlhodinu odevzdala hlas mástupci Václava Klause téměř desetina voličů a před volební místností se tvořily fronty.

Řada voličů je ráda, že již skončil předvolební maraton kampaní kandidátů a televizních debat. Myslí si to mnohdy i slavní, třeba Zdeněk Svěrák: "Zapletli se do toho vášně, které rád nemám. Vášně nacionalistické," sdělil slavný herec FTV Prima poté, co opustil volební místnost. Nyní však již nadešel čas rozhodnutí, kdo bude novým prezidentem.

Zemana a Schwarzenberga poslalo před dvěma týdny do finále téměř 2,5 milionu voličů, přičemž hlasovat jich přišlo 5,2 milionu, tedy 61 procent.

Volební místnosti se znovu otevřou v sobotu - od osmé hodiny ranní. Ve 14:00 se však opět zavřou, aby na řadu přišlo sčítání hlasů. V průběhu sobotního odpoledne bychom pak měli znát jméno nové hlavy státu.

milisch ( 26. ledna 2013 13:48 )

Dle toho, jak dopadly krajske volby by mel Milos vyhrat. Pac dnesni vlada v cele s Kadlem, Kradouskem,..., zacina likvidovat nejpocetnejsi stredni vrstu.

girasole. ( 26. ledna 2013 12:45 )

A to je pràve chyba...kolik lidì dalo hlas modrymu smoulovi i presto, ze kazdymu bylo jasny, ze nemuze projit jako prezident, dìky nemu se nedostal do 2. kola vhodnejsì kandidàt...

jecmen44 ( 26. ledna 2013 12:17 )

Především mladí lidé podporují Schwarznberga. A proč ?? asi proto,že Kníže hlasoval pro totalitní cenzuru internetu. viz: smlouva ACTA. TEN KDO STÁL ZA TÍMTO PROSAZENÍM BYL Karel Schwarzenberg. PRÁVĚ ON BYL PROTI MLADÝM LIDEM,KTEŘÍ ŽIJÍ HLAVNĚ INTRNETEM. "z toho plyne, že máme jistě inteligentní mladou generaci"

vajovajo ( 26. ledna 2013 11:59 )

Uvidime výsledek

evita5555 ( 26. ledna 2013 11:56 )

Onedlho to čaká nás, ale my si volíme prezidentov už dávno. Ale zatiaľ sme volili menšie zlo, uvidíme, čo bude o necelý rok.

Zobrazit celou diskusi