Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Formana zradilo zdraví: Nezvládl odvolit, ale podporuje Karla!

Autor: ljš - 
25. ledna 2013
11:24

Oscarový režisér Miloš Forman patří mezi skalní příznivce prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Zdraví mu ale nedovolilo, aby mu odevzdal svůj hlas. Na konzulát v New Yorku dorazila pouze jeho žena Martina.

"Věřím Karlu Schwarzenbergovi, že se mu podaří vrátit českým zemím důstojné a respektované místo v politické kultuře západní Evropy i celého světa," nechal se před prvním kolem slyšet oscarový režisér Miloš Forman.

Ze zdravotních důvodů se však na konzulát v New Yorku dostavit nemohl, celou volbu ale napjatě sleduje. Hlas Karlu Schwarzenbergovi však odevzdala jeho manželka Martina, která neskrývala rozhořčení nad negativní kampaní, která se proti knížeti rozpoutala.

"Nemyslím si, že člověk, který žije z jakéhokoli důvodu v zahraničí, je o něco méně Čech a o něco méně mu záleží na osudu té naší země," řekla. "Podívejte se, jak dlouho žil Tomáš Masaryk v zahraničí, měl za manželku Američanku, která nemluvila česky. A udělalo ho to o něco horším prezidentem? Nemyslím si," řekla. Hlas současnému ministru zahraničí dají i oba Formanovi synové, kteří žijí v Česku.

Video  Karel Schwarzenberg na návštěvě v Blesku  - Ondřej Rybár
Video se připravuje ...

Rekordní účast

Už v prvním kole byl v zámoří o volby obrovský zájem, už teď je však jasné, že v druhém kole bude volební účast ještě vyšší. To by mohlo hrát do karet právě Karlu Schwarzenbergovi, který svého kandidáta v prvním kole přímě volby za hranicemi, stejně jako ve větších českých a moravských městech, naprosto převálcoval. Zeman zase dominoval na venkově.

wasa ( 26. ledna 2013 14:59 )

 emigrant s tou štětkou rozhodujou za co a proč plevel z usa

joudajoudovy ( 26. ledna 2013 10:56 )

ja bych volil degeneratova panstvi, kdyz se hlasi k socialnimu citeni...

joudajoudovy ( 26. ledna 2013 10:28 )

jako za fasounu.... kazdy z rodiny byl nekde angazovany, viz tv serial byl jednou jeden dum. jeden u sokolu, hruhy dostal orlici, dalsi v kine schovaval partizana. to je to nase cestvi, kazdemu lezeme do analu, aby jsme si to s nikym nerozhazeli. ta umelecka smecka, degeneratova medialni splaska, ta bude nejvice kricet, kdo kriveji vedl prezidentskou kampan. doufam, ze se normalni lide, nenechaji timto hysterickym davem zmanipulovat. a mladi? skoda slov. tesim se, az jim rodice budou zduvodnovat, ze nemaji prachy, protoze je kalousek vysava, jak kliste pred prasknutim.

zaviracispendlik ( 25. ledna 2013 21:32 )

japos22 ( 25. ledna 2013 21:15 )

Zůstaň tam v pokoji a neotravuj nás, co tu musíme žít, Formane! Taky hezké české jméno, jako Schwarzenberg. Ha, ha, trocha ironie. Osobně proti Karlovi nic nemám, je to svým způsobem sympaťák, ale lidi, ctěte tradici a historii, Schwarzenberg nemá na českém Hradě, co pohledávat, on totiž ctí zase své rodové tradice. A co si myslí o Češích? V r 1989, když mu řekli, že co se děje okolo, bude brzy i v Čechách, odpověděl: V žádném případě. Československo a Bulharsko budou poslední skanzeny komunismu, protože tatínek my říkal, že Češi jsou zbabělci, a na nic se nezmůžou. Bojím se, aby neměl pravdu, abychom nebyli národem lokajů.

Zobrazit celou diskusi