Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nevděční Iráčané si stěžovali i na českou vodu. Německý soud s nimi „vymetl“

Autor: simao - 
15. srpna 2016
12:20

Pamatujete si na Iráčany, kterým nebylo Česko dost dobré a odjeli do Německa? Teď už je jasnější, proč jim tamní soud neudělil azyl. Ve „vyhošťovacím“ rozhodnutí vysvětlil jeho neudělení mj. i tím, že si za odmítavější náladu v Česku mohou rodiny samy, upozorňuje Týden. Iráčané však nakonec do Česka putovat nemuseli, dostali v Německu církevní azyl. A skončili v malém městě Herrnhut nedaleko českých hranic. 

Uprchlí iráčtí křesťané, které do Česka přepravila nadačního fondu Generace 21 v rámci dnes už pozastaveného programu na pomoc uprchlíkům, po útěku do Německa žádali o azyl, ale nedostali jej. Rozhodl o tom soud v Drážďanech.

„Nehraje žádnou roli, že se nálada v Česku kvůli odjezdu rodiny do Německa stala odmítavější, což žadatelé o azyl doložili příslušnými podklady. Soud je přesvědčen, že si to žadatelé podstatnou měrou způsobili vlastním jednáním,“ cituje Týden z rozsudku drážďanského soudu.

Rodina se tak měla vrátit do Česka, které je do Evropy dopravilo, a stalo se tak první zemí, kde vstoupili Iráčané do EU. Bylo zodpovědné za vyřízení jejich azylu. Česko poskytlo Iráčanům ubytování v Okrouhlíku u Jihlavy, nespokojená rodina však sbalila kufry a odjela do Německa.

I u drážďanského soudu si Iráčané stěžovali například na to, že museli pít „špinavou“ vodu – tedy vodu z vodovodu. V Česku však na rozdíl od jejich vlasti čistou a nezávadnou.

„My rozumíme tomu, co padlo u německého soudu. Když člověk udělá životní chybu, snaží se najít jakýkoli způsob řešení. Takže to chápeme, i když neříkají pravdu,“ reagoval pro Týden Martin Frýdl z Generace 21. Z 89 Iráčanů z programu jich zůstalo v Česku nakonec čtyřicet. Pro změnu spokojených, ubytovaných a přizpůsobujících se novým podmínkám včetně úskalí samotné češtiny.

„Čeští“ Iráčané v německém Sasku: S Pegidou pod okny?

17členná rozvětvená rodina v čele s Georgisem Battou však nakonec v Německu získala církevní azyl. Pomocnou ruku jim podala Evangelická jednota bratrská - prý kvůli tomu, že by jim hrozilo v Česku vyhoštění a ocitli by se následně v ohrožení života. 

Mají přitom velkou šanci v Německu zůstat, jak naznačují statistiky organizace Asyl in der Kirche. Ta zastřešuje uskupení, poskytující právě církevní azyl. Většina běženců, kteří jej získají, pak v Německu skutečně zůstávají.

Po soudu v Drážďanech se však Iráčané znovu museli stěhovat, ovšem pouze do Saska. Zázemí jim poskytlo třítisícové maloměsto Herrnhut. Leží na sever od česko-německo-polského pomezí, jen 20 kilometrů od českých hranic.

A pro irácké křesťany se stalo zemí zaslíbenou. Jenže ani v německém „ráji“ není obloha bez mráčků. Podle Týdne nyní evangelíci střeží iráckou rodinu v částečném utajení a údajně i s improvizovanou ochrankou. Důvodem pro to mají být i aktivity hnutí Pegida.

Právě v Sasku se totiž často a nahlas projevují silné protiimigrační nálady. Pegida, protestující proti „islamizaci Západu“, migrantům a vstřícné politice kancléřky Angely Merkelové, tam má totiž svou základnu. Řadu příznivců tam má opoziční Alternativa pro Německo (AfD), která proti migrantům ruku v ruce s Pegidou také brojí.

Zajímavá je však také historická souvislost Herrnhutu, česky Ochranova, ve vztahu k uprchlictví. Založili jej totiž Moravští bratři – pronásledovaní členové Jednoty bratrské, kteří utíkali z fulneckého kraje. Na okraji svého panství jim poskytl pozemky hrabě ze Zinzendorfu. A následujících 10 let tam pod křídla Obnovené Jednoty bratrské ochranovské utíkali náboženští uprchlíci.  

„Je to velmi zvláštní, že Herrnhut byl v roce 1722 založen lidmi pronásledovanými v Čechách a na Moravě a že právě my smíme poskytnout ochranu uprchlíkům z Iráku,“ okomentoval to Andreas Tasche, který se v Herrnhutu stará o záležitosti uprchlíků. Žádá přitom nyní především o klid pro irácké křesťany, z nichž někteří jsou prý traumatizovaní, jiní nemocní a jedna z uprchlic těhotná.

VIDEO: Přílet jedné z částí iráckých křesťanů do Prahy

Video  Křesťané z Iráku v Česku: Zabíjeli jim příbuzné, u nás hledají bezpečí.  - Daniela Soukalová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině