Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevděční Iráčané po Česku a Německu pláchli do Maďarska. Co to zkouší za trik?

Autor: mib - 
17. září 2016
10:15

Ten příběh by už vydal na film, možná dokonce na seriál. Osud rodiny křesťanských uprchlíků z Iráku, kterým nebylo Česko dost dobré a utekli do Německa, má další pokračování. Podle zjištění sobotní MF Dnes se totiž několik z „nevděčných Iráčanů“, pro které ani Němci neměli pochopení, přesunulo do Maďarska. Aby se mohli vydávat za nově příchozí uprchlíky a opětovně žádat o azyl v Německu.

Scénář druhé šance na azyl v Německu nicméně vidí jako nereálný Jan Talafant z Nadačního fondu Generace 21. Ano, té nadace, který pomáhala přesun Iráčanů do Česka zajistit a přesvědčila o myšlence i vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Talafant tvrdí, že úředníci rodinu poznají podle dřív odebraných otisků.

Připomeňme, že napoprvé část Iráčanů v Německu neuspěla. Soud v Drážďanech rozhodl o jejich deportaci. Několik členů rozvětvené rodiny Batto vysněný plán nevzdalo a podle MF Dnes odjelo do Maďarska.

„Sbalili si věci a vyprávěli, že odejdou do Maďarska. Aby se vyhnuli deportaci na hranice a aby se vyhnuli rozhodnutí úřadů,“ řekl MF Omar Aljbory, mladík, který s rodinou dlouhé měsíce žil v uprchlickém táboře v Drážďanech.

Němcům se uprchlíci ztratili

Podle informací MF, která zpovídala další uprchlíky, Battovi tvrdili, že Maďarsko je první zemí v EU, kde se můžou „pevninští“ migranti registrovat. Údajně se měla na sociálních sítích objevit i fotografie rodiny na nádraží a v centru Budapešti.

Podle ministerstva vnitra německé úřady nevědí, kde se několik členů nachází, a nemůže je tedy z Německa deportovat. Koordinátor Jan Talafant z Generace 21, který měl přesun rodiny Battových z Iráku na starosti, upřesnil, že jim byly několikrát odebrány otisky prstů, a tak se jim nejspíš maďarské úřady oklamat nepovede. „Je to naivní scénář,“ komentoval Talafant.

Kauza kravín a zastavená voda

Uprchlíkům se v Česku nelíbilo údajné proto, že ubytování neodpovídalo jejich představám a báli se, aby nebydleli v přemalovaném kravíně. „Poté si mi stěžovali na jídlo, že když někam šli, vždycky jim koupili nejlevnější věci nebo ty, které byly ve slevě. Bylo to několik věcí, které se najednou nahromadily,“ omlouval v únoru jejich chování tlumočník.

Vyčerpali také až do dna tři studny a vodu jim museli zastavit. S náhradní balenou, kterou měli podle Talafanta k dispozici na vše, se ale také nespokojili. A to ani přesto, že druhý den bylo vše zase v provozu. 

Skladatel a textař Michal Horáček na Facebooku vzkázal. „Ukázalo se, že utečenci nechtějí utéci před válkou tam, kde je obecně klid a mír, ale navzdory svým předchozím slovům utéci ausgerechnet do Německa.“ Podotkl, že peníze na uprchlíky nedal stát, ale že je vybrala právě organizace Generace 21, na kterou se za „dobrou vůli“ podle Horáčka nelze zlobit.

Šéfredaktorka a fotografka Lidé a země Lenka Klicperová se nad výběrem křesťanských uprchlíků pozastavila. „Rozhodnutí importovat je do ČR na základě toho, že to jsou křesťané, jsem kritizovala od začátku této kauzy. Nehledě na to, že irácký Kurdistán je bezpečná země, pokud se nepohybujete na frontlajnách nebo nejste členem PKK. Nechápu, proč nemohli zůstat ve své zemi, kde jim nehrozí ze strany ISIS žádné nebezpečí,“ řekla Klicperová.

Podle Klicperové si to chtělo podstatně lépe zjistit, jaké poměry panují v iráckém Kurdistánu. A ne se nyní divit blízkovýchodní povaze nespokojených iráckých křesťanů.