Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Němci zatkli uprchlíka kvůli obavě z útoku. Šlo prý o důležitého bojovníka IS

Autor: ČTK, simao - 
9. srpna 2016
20:10

Německé speciální jednotky zatkly minulý pátek na západě země 24letého syrského uprchlíka, když dostaly tip, že muž plánuje islamistický útok. Podle deníku Bild zůstává mladík ve vazbě, vyklubal se z něj totiž vysoce postavený bojovník Islámského státu.

Informaci o dalším německém zatýkání uvedlo v úterý ministerstvo vnitra spolkového státu Severní Porýní-Vestfálsko. Speciální jednotky jednaly na základě tipu, který dostaly. „Dosavadní vyšetřování ale nepřineslo žádné důkazy o konkrétní hrozbě,“ tvrdí ministerstvo v prohlášení, z nějž citovala agentura Reuters.

Muž byl zadržený v sousední spolkové zemi Porýní-Falc. Nyní zůstává ve vazbě. Deník Bild dříve s odvoláním na mluvčího ministerstva vnitra Porýní-Falce napsal, že jde o vysoce postaveného bojovníka teroristické organizace Islámský stát (IS). Německé úřady na něj dostaly tip z vězení v Severním Porýní-Vestfálsku, uvedl Bild.

Chtěl útočit na fotbale?

Podle agentury DPA souvisela obdržená informace o podezřelém s hrozbou vůči německé fotbalové lize. Bližší informace ale nejsou známy.

Německo v uplynulých týdnech čelilo čtyřem útokům s desítkou mrtvých. K jednomu z atentátů se přihlásil právě Islámský stát. Nejprve 18. července afghánský uprchlík pobodal nožem a posekal sekerou pět cestujících ve vlaku do Würzburgu a dalšího na peróně.

O čtyři dny později německý mladík íránského původu zaútočil v nákupním centru v Mnichově a zabil devět lidí a 30 zranil. Dva dny poté syrský běženec usmrtil v Reutlingenu těhotnou ženu mačetou. Podle německé policie šlo o „vztahové problémy“.

Tentýž večer v Ansbachu se jiný běženec pokoušel dostat na koncert s batohem plným výbušnin. Když ho nepustili dovnitř, vyhodil se do povětří a zranil 15 lidí. K tomuto útoku se přihlásil IS, podle úřadů ale zatím nejsou důkazy pro útočníkovo spojení s tímto hnutím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi