Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zabiju své dítě i ženu,“ vyhrožoval uprchlík. Další migranti podpálili tábor

Autor: ČTK, tmp - 
6. června 2016
21:55

Čtyři desítky žadatelů o azyl v pondělí podpálily část zázemí střediska pro uprchlíky na řeckém Chiosu. Protestovali tak proti jejich zadržování na ostrově, uvedly to policejní zdroje citované agenturou AFP. Uprchlíkům se prý nelíbí, že jsou zadrženi dlouho.

Jde už o třetí případ žhářství na jednom z táborů na řeckých ostrovech na východě Egejského moře z posledních dnů. V oblasti je soustředěno zhruba 8500 běženců.

Migranti v přijímacím středisku na Chiosu podle policie tak protestovali proti zdlouhavé azylové proceduře. Zapálili kontejnery s odpadky a dva velké stany postavené humanitárními organizacemi.

Situace je podle policie pod kontrolou. Policisté zatkli celkem čtyři uprchlíky, včetně jednoho, který vyhrožoval, že zabije svou ženu a dítě. Při předchozích střetech mezi exulanty na ostrovech Samos a Lesbos utrpěly desítky lidí zranění.

Napětí mezi uprchlíky narůstá po uzavření takzvané balkánské trasy, kvůli kterému jich přes 50 000 uvízlo v Řecku. Navíc od března platí mezi Evropskou unií a Tureckem dohoda o zpětném vracení běženců, kteří se z Turecka do Řecka dostali po 20. březnu a kteří nemají na azyl nárok.