Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Řekové evakuují uprchlický tábor u Idomeni: Migranty přestěhují do lepšího

Řekové evakuují uprchlický tábor u Idomeni: Migranty přestěhují do lepšího
Řekové evakuují uprchlický tábor u Idomeni: Migranty přestěhují do lepšího  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
24. května 2016
06:57

Řecké úřady dnes ráno zahájily postupnou evakuaci migrantů z provizorního uprchlického tábora u Idomeni nedaleko řecko-makedonské hranice. Informovala o tom agentura AP. V tábořišti je podle řeckých úřadů odhadem 8400 lidí, kteří mají být přesunuti do nově postavených, lépe vybavených a zorganizovaných táborů.

Řecko se obyvatele tábora Idomeni snažilo přesvědčit několik měsíců, aby se přesunuli na vhodnější místa. Nynější evakuace, která začala za svítání, by podle dřívějších odhadů měla trvat asi deset dnů.

Policie podle agentury AP zabránila novinářům v přístupu do tábořiště. „Nesmíme do tábora. Vidím několik autobusů pořádkové policie,“ řekl jeden z přítomných fotografů agentuře DPA.

Podle vládního mluvčího Jorgose Kyritsise nepoužije policie při akci síly. Na místě je však nicméně 20 oddílů pořádkové policie. Hladký průběh akce má zajistit celkem asi 400 policistů.

Provizorní tábořiště u Idomeni vzniklo samovolně, když asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice pro uprchlíky, kteří masově proudili do Evropy z Blízkého východu a z Afriky. Loni jich touto cestou přišel více než milion. Mnoho běženců odmítá odejít do lepších táborů, protože se nevzdávají naděje na to, že se hranice otevře.

V Řecku po uzavření takzvané balkánské stezky uvázlo celkem asi 54 000 migrantů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi