Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci v Idomeni mají „povyražení“. Vagon na placený sex i dealery drog

Autor: ČTK, mb - 
18. května 2016
12:20

Provizorní tábořiště v řeckém Idomeni, v němž se u makedonských hranic tísní na devět tisíc běženců, se potýká se stále většími problémy organizované kriminality. V táboře prodávají drogy a jeden ze železničních vagonů tam funguje jako nevěstinec. Řecká média píší o „ghettu v Idomeni“.

Provizorní tábořiště v Idomeni vzniklo samovolně poté, co asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice pro uprchlíky, kteří masově proudili do Evropy z Blízkého východu a Afriky. Loni jich touto cestou přišel více než milion.

Řecké úřady se zatím marně snažily tábořiště vyklidit, běženci totiž odmítají nechat se převést do klasických uprchlických táborů v zemi, protože doufají, že se hranice otevřou. Občas tam dochází ke střetům s makedonskou pohraniční policií, když se migranti snaží ploty násilím prorazit.

Tábořiště v Idomeni se stalo stanovým městečkem, v němž si sami migranti organizují i prodej různého zboží, zejména potravin. Někteří tam mají i stánky s rychlým arabským občerstvením.

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Podle zpráv řeckých médií ale v tábořišti fungují také dealeři drog, tito muži jsou údajně ze severní Afriky. Policie přímo v táboře přítomna není.

V Idomeni zůstává stále na 9200 migrantů, ještě před pár týdny jich tam bylo asi 12 tisíc.

Běženci tam také již více než pět týdnů blokují železniční spojení Řecka s Makedonií. Mezi těmi, kdo tuto dopravní cestu blokují, jsou zejména Maročané, Tunisané, Afghánci a Pákistánci.

Jeden z vagonů pak má fungovat jako nevěstinec. Dle řeckého serveru protothema.gr prostituci organizují zejména Afghánci a Pákistánci. Zákazníci platí za sex 5 až 10 euro (135 až 270 Kč). Ženy z částky přitom dostávají jen zlomek. Většinou se jedná o ženy či dívky, které jsou opuštěné, bez záštity manžela či rodiny. Maročané a Tunisané pro změnu ovládli v táboře obchod s drogami.