Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci „zaseknutí“ v Řecku mají už i školu. Děti neumí ani arabský pravopis

Autor: bru/ČTK - 
15. dubna 2016
08:26

V improvizovaném uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici vznikla stanová škola pro dětské běžence, kteří se učí například anglicky a německy. Kromě dobrovolníků z evropských zemí se do výuky zapojili i někteří uprchlíci, informoval řecký server Iefimerida.

Velký stan postavený dobrovolníky z několika evropských zemí, ve kterém se vede výuka dětí z místního tábora, nese hrdé označení Idomenské kulturní centrum. Zatímco nejrozšířenější evropské jazyky, které se mohou hodit dětem i dospělým v jejich budoucím bydlišti, vyučují převážně dobrovolníci, někteří uprchlíci pomáhají také s výukou matematiky či fyziky. Jak je uvedeno na denním rozvrhu hodin, v 09:00 se podává snídaně a poté následuje matematika a jazykové lekce.

U uzavřených hranic jsou nepokoje. Před pár dny se migranti střetli s těžkooděnci. Podívejte se, co se děje na prahu Evropy:

Video Asi 50 migrantů se snažilo překonat plot a pokračovat v cestě do Evropy. - Reuters
Video se připravuje ...

„Je to samozřejmě nesmírně těžké, neboť mnohé z dětí ani neznají pravopis mateřského jazyka, protože kvůli válkám nikdy nechodily do školy. A to mluvíme o dětech, kterým je 11 nebo 12 let,“ říká agentuře APE-MPE Daniel, jeden z dobrovolníků, který se u tabule snaží naučit uprchlické děti jednoduché věty v angličtině.

Proto se mnoho dětí souběžně učí psát na papír také arabské znaky, aby získaly vůbec povědomí o psaní jako takovém. „Jde jim to ztuha, ale snaží se,“ usmívá se syrský učitel, který pobývá v táboře již přes dvacet dní a sní o tom, že se dostane do Anglie nebo jiné anglicky mluvící země.

Reportér Blesku strávil v uprchlickém táboře Idomeni celý týden. Podívejte se tam jeho očima:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství. - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Školní rozvrh je velmi pestrý. Jeho součástí jsou písničky v různých jazycích, vzdělávací hry a samozřejmě malování, protože docházka musí děti také bavit a úspěšně zahánět nudu.

Výuka již probíhá skoro týden a každý den se počet zájemců o školu zvyšuje. To klade nároky na množství vzdělávacích potřeb, kterých je nedostatek. „Potřebujeme všechno, učitele i knihy v arabštině,“ podotýká Daniel, zatímco dětem rozdává tužky a papír.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi