Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dalším 16 uprchlíkům nebylo Česko dost dobré. Hašek chce „skřípnout“ nadaci

Autor: mb, kal, ČTK - 
14. dubna 2016
18:30

Dalších 16 běženců ze skupiny, kterou do Česka dopravil nadační fond Generace 21, pohrdlo Českem. Místo setrvání v České republice si vyzvedli v Praze pasy a míří do Německa, uvedly Novinky.cz. Ministr vnitra Milan Chovanec (46, ČSSD) mluví o „cestovce“. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (39, ČSSD) chce prověřit fond, který uprchlíky do Česka přivezl.

„Na naše pracoviště v Praze dorazila skupina Iráčanů, proběhla krátká diskuse, po níž se všichni rozhodli požádat o vrácení pasů, které jsme jim v těchto okamžicích odevzdali. Končí tedy v ČR,“ řekl webu ve čtvrtek odpoledne ministr vnitra Milan Chovanec (46, ČSSD). Na Twitteru dodal: „Bonmot o naší zemi jako o cestovní kanceláři přestává být bonmotem. Projekt je naštěstí již ukončen.“

Iráčané zamýšlejí z ČR odjet do Německa. Na pražském hlavním nádraží na ně ale reportér Blesk.cz nenarazil ani v jednom z odpoledních spojů do Berlína. „Dal jsem za úkol svým lidem, aby ty Iráčany poučili, že nesmějí ilegálně přestoupit hranice. I tento příklad ale ukazuje, že zastavit ten projekt Generace 21 byla správná věc,“ domnívá se Chovanec, podle kterého dostali třídenní výjezdní víza.

„Potvrzujeme, že si dnes dalších 16 uprchlíků z Brna vyzvedlo od českých úřadů své cestovní doklady. Jejich další záměry neznáme a nemůžeme je nijak komentovat, stejně jako to, kde se pohybují nebo jaké jsou případné možné následky a souvislosti jejich dalších kroků,“ uvedla Generace 21 na svém webu.

O zbývajících 40 uprchlíků se chce prý ale fond dál starat, a to minimálně po celý první rok jejich pobytu v ČR. Pobývají v Praze a v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku.

Nejedná se přitom o první skupinu iráckých běženců, kteří dali přednost Německu před Českem. Nedávno se skupina 25 utečenců vypravila z Brna autobusem do Německa, kde požádali o azyl. Jiná skupinka imigrantů se pro změnu vrátila domů do Iráku.

Hašek: Nařídím kontrolu u dotace pro Generaci 21

Přesun iráckých křesťanů do ČR si vzal na starosti nadační fond Generace 21. Původně měl v plánu přivézt do ČR zhruba 150 uprchlíků, ale po zkušenostech z minulých týdnů se projekt de facto zastavil.

Jenže to nechce bez odezvy nechat jihomoravský hejtman Hašek. Nechá prověřit podmínky, za kterých Generace 21 dostala peníze. „Nařídím po návratu do ČR provedení kontroly podmínek poskytnutí podpory a na jejím základě bude jasné, zda nadační fond bude peníze vracet,“ uvedl. Míní, že „krach projektu“ negativně ovlivní pohled na migranty v Česku.