Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Běženci byli v detencích mnohdy bezdůvodně. „Protiprávní,“ zlobí se Dienstbier

Autor: zst - 
11. dubna 2016
17:21

Kabinet premiéra Sobotky schválil připomínky ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Ten v podnětu požadoval lepší zacházení s uprchlíky a varoval před jejich paušálním držením v detenčních zařízeních. To je podle něj protiprávní, a pokud si je státy EU dle dohody nepřeberou, Česko je bude pouštět na svobodu. Zajistit, aby bylo vše probíhalo, jak má, dostal za úkol ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Podnět žádá, aby státní orgány při své činnosti dodržovaly tři základní principy týkající se zajišťování cizinců a dodržování jejich práv,“ píše se v prohlášení Dienstbierovy kanceláře.

Rada vlády pro lidská práva žádá pro uprchlíky v detencích důstojné podmínky, nebo aby byli zadržováni pouze v případech, kdy mají být přesídleni do jiného státu EU, což se podle Dienstbiera například v druhé polovině loňské roku nedělo.

„Přemístění do ostatních členských států EU, a především do Maďarska, byla realizována v zanedbatelném množství případů. Procentuální úspěšnost přemístění v jednotlivých měsících od června do října 2015 se pohybovala od 0,4 do 3,1 %,“ argumentuje Dienstbier.

Z dokumentu také vyplývá, že pokud ostatní státy EU nebudou od ČR přebírat zadržené migranty zpět, Česko bude tyto cizince z detenčních zařízení propouštět.

Posledním požadavkem je zajištění právníků, kteří budou uprchlíkům k dispozici. Aby bylo vše v pořádku a podle Dienstbierových představ, o to by se měl v nejbližší době postarat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který by měl zajistit, aby všechny body byly dodržovány.

Desatero pro děti neprošlo

Ministři se naopak postavili proti návrhům Legislativní rady vlády na dodržování desatera zacházení s dětskými uprchlíky. Podle ministerstva vnitra jsou podmínky v tomto směru v pořádku. Důvodem předložení byla kritika zacházení s malými migranty ze strany OSN i ombudsmanky. Připomínky neprošly o jeden hlas.

„Tento bod by měl sloužit jako pojistka, že pokud nebudou zvláštní potřeby dětí a rodin zajištěny, nebudou muset pobývat v nevyhovujících podmínkách,“ stálo v návrhu. Dětem mělo být mimo jiné zajištěno právo na vzdělání a volný čas.

Blesk.cz natáčel v Bělé pod Bezdězem. Uprchlíci si tam ztěžovali na dlouhou dobu zadržení v detenci. Podívejte se, jak to tam vypadalo začátkem listopadu:

Video Komentář ministryně Michaely Marksové (ČSSD) a zpověď 23-letého Afghánce, který je v Bělé prý už více než 2 měsíce... - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...


joudajoudovy ( 13. dubna 2016 08:23 )

pane protipravni ochrance, cca pred rokem to v italii vypadalo nasledne: http://infokuryr.cz/news.php?extend.8946.2 mimo vasich prazdnych vykriku se nic nezmelilo, obcane eu jsou stale ohrozeni, diskriminovani a neni zajistena bezpecnost jejich majetku a rodin. kdy se, a bez zlobeni, budete zajimat o protipravni kroky bezencu? pokud se nepletu, jste urednik vlady, placen statem a ne nejakou neziskovkou. nechystate se, s ancou sabatu, ze ve sve zemi, cestou z mesta do mesta, z vesnice do vesnice, budeme pouzivat povolenky, aby valkou zbidaceny bezenec mel volne teritorium, kde ho nikdo nebude omezovat a ohrozovat?

salto ( 12. dubna 2016 08:34 )

Tady už stojí rozum: to že překročili nelegálně hranice cizího státu je snad jasné i tomu nejblbějšímu sluníčkáři. Co vlastně chtějí? Copak je to normální si klást a vynucovat podmínky jejich pobytu zde? Je to střet kultur - evropské a jejich, která se zastavila ve středověku a je otázkou, kdo bude mít navrch, jestli sluníčkářská pseudohumanita, nebo agresivní migranti

jarypadlo ( 12. dubna 2016 08:16 )

Běženci v detencích bezdůvodně,kikáni ve vězení bezdůvodně,D-bier všude bezdůvodně,jen do detence ho snad nedostaneme

4747 ( 11. dubna 2016 22:19 )

Ty budeš mezi prvníma!!!!!!!!!!!!

hejhej ( 11. dubna 2016 20:52 )

Jací běženci. Neutíkají před válkou - to by zůstali v nejbližší zemi, kde se válčí. Jsou to vyžírkové a jdou si pro slíbené finance a výhody od bláznivé Merkelové. A kde by ti vetřelci, většinou bez dokladů chtěli být??? V hotelích nebo přímo v přidělených vilách za peníze daňových poplatníků?? Kolik těch " ubožáků" si vzali k sobě Diensbier, Šabatová, Kocáb a ostatní vlastizrádci ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa