Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vláda chce lépe chránit hranice. Černoch přirovnal uprchlíky ke zlodějům

Autor: simao, ČTK - 
13. dubna 2016
14:18

V případě bezprostřední mimořádné hrozby bude moci patrně nařídit kontroly na českých hranicích ministerstvo vnitra. Trvaly by nejvýše pět dní a jejich případné prodloužení by musela schválit vláda. Předpokládá to návrh nového zákona o ochraně státních hranic, který ve středu schválila sněmovna. Neobešlo se to bez útoků poslanců Úsvitu, kteří varovali před dopady migrační krize na Česko. A apelovali na další opatření na hranicích.

Vládní návrh zákona o ochraně státních hranic prošel ve sněmovně třetím čtením. Ministr vnitra Milan Chovanec byl stručný: „Cílem návrhu je chránit státní hranice před jejich nedovoleným překračováním.“ A vyjádřil nesouhlas s návrhy poslance Úsvitu Martina Lanka. 

„Je dobrým zákonem pro časy klidu a míru, kdy bez problému funguje Schengen, kdy nezuří migrační krize, kdy Evropou neprojde milion migrantů ročně,“ uvedl v rozpravě Lank. „Nevěříme naivně, že nás ochrání Schengen a evropská řešení, která prosazuje pan premiér Sobotka. Ochranu vnitřních hranic si musíme zajistit sami,“ tvrdil.

Úsvit navrhoval, aby občané třetích zemí – nelegální migranti – byli posuzováni při protizákonném překročení hranic jinak než dnes. Aby se v jejich případě jednalo o trestný čin. S možností až pětiletého vězení.

Černoch chtěl detektory, které poznají migranta od houbaře

Během ostré protimigrantské písničky Lank ve sněmovně varoval před valícími se davy přes české hranice. „Neříkáme, že se to děje, říkáme, že je dobré být na tuto situaci připraveni. Ne rychle hledat řešení, když už je pozdě, jako se to stalo některým okolním státům,“ pokračoval Lank.

Úsvit také žádal, aby cizinec, jenž by hranici nelegálně překročil, ztratil případný nárok na azyl a byl vyhoštěn. „Na rovinu říkám a přiznávám, že chceme z ČR vytvořit místo, kam nelegální imigranti nebudou chtít vůbec vstupovat,“ dodal poslanec, na kterého navázal jeho stranický kolega Marek Černoch.

I on apeloval, abychom se o své hranice postarali především my sami. Vzpomenul bariéru, kterou Rakušané staví na hranicích s Itálií v Brennerském průsmyku. „Dveře od bytu si přece také nenecháme otevřené, když se venku potulují zloději,“ přirovnal Černoch uprchlíky ke zlodějům. A navrhoval zabezpečit hranice pomocí moderních technologií – skrze drony, kamery či detektory, „které rozeznají imigranta od houbaře“.

Vláda bude moci určit rozsah, způsob a intenzitu kontrol

Podle vládní předlohy by vnitro mohlo nařídit hraniční kontroly, pokud by existovala vážná hrozba narušení pořádku nebo vnitřní bezpečnosti země. Kontroly by byly možné na vybraných místech nebo po celé délce hranice. Podle návrhu jde hlavně o krizové řešení situací, pokud by hrozila časová prodleva při standardním postupu, tedy verdiktu vládního kabinetu.

Zákon zároveň stanoví, že vláda může určit rozsah, způsob nebo intenzitu kontrol. Mohou být třeba namátkové silniční či železniční nebo systematické, podobně jako tomu bylo před zavedením schengenského systému. Může být také vyhlášen zákaz překročení zelené hranice, vláda by také podle zákona mohla určit, kde se bude moci hranice překročit.

Minimálním standardem by ale podle důvodové zprávy mělo být umožnění překročení státní hranice v místech dřívějších hraničních přechodů, které platily před vstupem do schengenského prostoru. 

Zákon upravuje i pohyb na letištích

Nejen pozemní státní hranice je však tím, oč v zákonu běží. Upravuje totiž také podmínky pro získání statusu mezinárodního letiště či povinnosti kapitánů letadel a provozovatelů letišť. Tuzemská mezinárodní letiště, která ročně odbaví nejméně 5000 lidí, budou muset například zajistit to, aby se tam pohybovali odděleně cestující na vnitrozemských a vnějších linkách. Zároveň budou muset mít místnost pro cizince, jimž byl odepřen vstup do Česka.

Plénum schválilo doplněk Václava Klučky (ČSSD), podle kterého by letiště dostala čas na zřízení této místnosti, a to do září 2018. Letiště s více než milionem odbavených pasažérů ročně budou muset mít prostor pro přijímací středisko pro azylanty i policejní cely.

11karel11 ( 14. dubna 2016 11:59 )

Na co čekáte, stavte hranice a ochraňte naši zemi, dřív než bude pozdě. Vlastně jste hranice nikdy neměli bourat. Každý dům má svůj plot, venkovní dveře....................................Ochraňte kulturu naší země. A starejte se o vlastní lidi.

salto ( 14. dubna 2016 09:18 )

Ryze teoreticky: jako řadový občan bych měl mít právo hájit svou svobodu a svůj majetek. Platí to také pro náš stát, který by se měl starat o své občany? Jenomže naše politické špičky (až na malé výjimky), sluníčkáři, aktivisté, neziskovky a jiné si pletou přiměřenou pomoc (řešit příčinu a nikoliv následek) s jakýmsi pseudohumanismem a to je podle mého cesta do pekel a plíživý začátek naší obecně evropské kultury.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa