Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řekové si oddechli od uprchlíků, Italové jich za 48 hodin zachránili 4 tisíce

Autor: ČTK, mb - 
14. dubna 2016
13:15

Za poslední dva dny zachránili Italové u svých břehů čtyři tisíce uprchlíků. EU přitom doufala, že dohoda s Tureckem zastaví nápor utečenců. Jenže imigranti poté, co Řekové vracejí neúspěšné žadatele o azyl do Turecka, jednoduše volí riskantnější cestu z Libye do Itálie.

„Je to něco jako nikdy nekončící příběh,“ přiznal předseda Evropské rady Donald Tusk (58) při proslovu v Evropském parlamentu ve Štrasburku. „Měli bychom mít na paměti, že tzv. balkánská cesta není jediná. Je tu ještě středomořská. Počet potenciálních migrantů v Libyi je alarmující. Od začátku roku do Evropy touto cestou přišlo 20 tisíc migrantů a jejich počet roste. Přitom mezi nimi nejsou žádní Syřané, jsou to občané Nigérie, Somálska, Gambie, Guineje a Pobřeží slonoviny. Už nyní máme až pětkrát větší počet migrantů z Afriky než ve stejnou dobu minulého roku,“ varoval Donald Tusk.

A poslední události z Itálie dávají Tuskovým slovům za pravdu. Za pouhé dva dny zachránila italská pobřežní stráž čtyři tisíce migrantů, převážně z Afriky. Riskantní cesta z Libye k italským břehům přitom utečence neodrazuje, jen v březnu do Itálie dorazilo 10 tisíc lidí.

Řecko a Makedonie ale stále řeší, co s migranty, které nechce pustit dál do Evropy. Takhle před pár dny vypadal jejich střet s těžkooděnci:

Video Asi 50 migrantů se snažilo překonat plot a pokračovat v cestě do Evropy. - Reuters
Video se připravuje ...

K problému migračních tras se před pár dny vyjádřil i český premiér Bohuslav Sobotka (44, ČSSD). „Zdá se, že se nám podařilo díky dohodě s Tureckem výrazně zbrzdit příliv migrantů mezi Tureckem a Řeckem. To je dobrá zpráva, ale samozřejmě se dá očekávat, že se mohou objevit jiné migrační trasy,“ řekl Sobotka. Jedna z takových cest by podle něj mohla vést ze severoafrického pobřeží do Itálie.

Dohoda s Ankarou platí od 20. března a předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 tisíc běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

Ne všechny země mají ale z dohody radost. Turecko si s námi hraje. Nevím, jak dlouho dohoda vydrží a co se potom stane,“ prohlásil rakouský ministr vnitra Hans Peter Doskozil (45). Rakousko navíc oznámilo, že je připraveno v případě nutnosti zcela uzavřít hranici s Itálií.

Vídeň se obává, že v nadcházejících měsících kvůli uzavření takzvané balkánské stezky začnou migranti opět ve zvýšené míře využívat trasu ze severní Afriky přes Středozemní moře do Itálie. Podle rakouských odhadů čeká v Libyi na cestu za lepším životem v Evropě až 300 tisíc lidí. Podle středečního prohlášení italského generála Paola Serry je v této severoafrické zemi nejméně milion potenciálních migrantů.

mandat ( 22. dubna 2016 21:52 )

To je priserne,muze jich dorazit par milionu.

mandat ( 22. dubna 2016 21:49 )

Vratit zpatky.Jinak budou privali dalsich a dalsich.Kam je chcete davat ? Kdo to bude zivit ?

marais ( 15. dubna 2016 11:28 )

Vylovit , posadit na novou loď a poslat zpět... nic jiného nepomůže!

hejhej ( 14. dubna 2016 23:06 )

ádní utečenci před válkou ale vyžírky. Proč je Italové nevracejí zpět ? Jaké zachraňování? Když lezou na nafukovací člun, riskují, je to jejich volba. Nikdo o vyžírky nestojí, ale amíci potřebují vyrabovat nerostné zdroje z afrických zemí, proto invaze nemakačenků do Evropy a naslibované pečené holuby přímo do huby. Amíci mají psychopatku Merkelovou v hrsti a ta vědomě ničí čmoudami Evropu za pomoci Hollanda , Diensbiera, Kocába , zlodějů z neziskovek.

tgbg ( 14. dubna 2016 19:45 )

S hradním soudruhem chrchlou a jeho miliardou šikmookých žluťáků, které si pozve do Česka uprchlíky zvládneme.

Zobrazit celou diskusi