Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladá uprchlice se v táboře pokusila upálit. S ministrem její bolest ale nehnula

Autor: ČTK, kal - 
3. května 2016
12:25

V detenčním táboře pro uprchlíky v tichomořském ostrovním státě Nauru se v pondělí pokusila upálit imigrantka (21) ze Somálska. A to jen několik dní poté, co po stejném činu zemřel íránský uprchlík ze stejného tábora, uvedla v úterý australská média. Australský ministr pro imigraci Peter Dutton v této souvislosti řekl, že ani nový případ pokusu o sebeupálení na imigrační politice země nic nezmění.

„Nedovolíme, aby se tito lidé znovu topili v moři,“ dodal Dutton. Odkazoval tak na fakt, že od doby, co Austrálie odmítá přijmout na svém území žadatele o azyl, kteří se snažili dorazit na lodích, už do země plavidla s běženci nepřiplouvají. Mezi lety 2008 a 2013 se při cestě na kontinent utopilo nejméně 1200 lidí.

Dutton rovněž kritizoval ochránce lidských práv, že imigranty, kteří se z táborů chtějí dostat na pevninu, povzbuzují k nátlakovým akcím, jejichž množství v poslední době roste.

Běženci se už pořezali nebo si sešili ústa

Případy sebepoškozování migrantů v australských zadržovacích táborech, jejichž existenci pravidelně kritizují právě organizace na ochranu lidských práv, nejsou ničím výjimečným. Někteří žadatelé o azyl se v minulosti na protest pořezali, spolykali chemikálie nebo si sešili ústa.

Případy sebeupálení jsou ale podle agentur mimořádně závažné. Imigrantce, která se pokusila o sebeupálení v pondělí, je podle australského tisku 21 let a nachází se ve vážném stavu v jedné australské nemocnici.

Austrálie platí Nauru a dalšímu ostrovnímu státu Papuy-Nové Guiney, aby přistěhovalce zadržovaly v táborech. Situace se zkomplikovala poté, co papuánský Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že je toto zařízení v rozporu s ústavou Papuy-Nové Guiney, a tamní úřady oznámily, že australský tábor zavřou. Osud 900 migrantů, kteří v táboře pobývají, je stále nejasný.